Всеки от нас неведнъж е чувал от лекарите, че приемането на антибиотици не трябва да се спира, докато не свършите опаковката. Независимо дали сте се почувствали по-добре след първите няколко хапчета. Логиката на подобна препоръка е, че твърде ранното прекратяване на лечението може да предизвика устойчивост към антибиотика и следващия път той да не ви помогне.

В продължение на десетилетия сме слушали твърденията, че с подобни препарати трябва да се мине пълен курс на лечение. Обаче днес все повече експерти твърдят точно обратното – този подход всъщност води до резистентност към антибиотиците, пише специализираното издание за здраве, медицина и научни изследвания Statnews.

Схемата е проста – въздействието на антибиотика принуждава бактериите да развиват устойчивост. Приемът на лекарство в момента, когато вече не сте болни, дава на пълчищата от бактерии вътре и върху тялото ви по-голям стимул за еволюция и съпротива срещу препарата – така, че когато следващия път имате инфекция, той може и да не проработи.

Въпросът за приема на антибиотици ще бъде обсъждан и на срещата на Световната здравна организация в Женева, като в доклада по темата се твърди, че учените вече не подкрепят остарялата препоръка за изпиване на цялата опаковка.

В много случаи е „разумно да се прекрати приемът на антибиотици веднага след като лекарят е изключил бактериална инфекция или когато симптомите на заболяването са отминали“, пише в доклада, цитиран от Statnews.

Важно е да се знае, че никой не се съмнява в спасителната функция на антибиотиците – те убиват бактериите. Но колкото по-дълго бактериите са под въздействието на лекарства, толкова по-издръжливи стават. А колкото са по-издръжливи, толкова по-трудна става борбата с тях.

Къде се корени обаче остарялата препоръка да се пие цялата опаковка антибиотици? Отговорът трябва да се търси през 40-те години на миналия век. В зората на използването им никой не се е интересувал от резистентността към тях. След изобретяването на пеницилина започват да се появяват нови и нови лекарства. Лекарите са били съсредоточени върху едно – как по-ефективно да използват препаратите, за да спасяват пациентите си. Затова се налага схемата – пациентът се лекува, докато не се почувства по-добре и още известно време – за всеки случай. Причината е, че по това време е направено например откритието, че недолекуваната туберкулоза може да се развие отново.

Проблемът е, че всеки организъм е индивидуален и всеки пациент реагира различно на лечението в зависимост от възрастта, имунитета си и пр. Лекарите знаят, че много болни сами прекратяват приема на антибиотик, щом се почувстват по-добре. От друга страна обаче, има болести, които трябва да се лекуват до края – например туберкулоза или инфекциите в костите.

„Това е сложен въпрос. И по него не може да се даде еднозначно заключение – казва директорът на американския Център по контрол на заболяванията Лори Хикс. – Има диагнози, при които съкращаването на курса на лечение с антибиотици не само не се препоръчва, но може да бъде и опасно. От друга страна, очевидно е, че има и множество ситуации, при които лечението често се назначава за по-дълъг срок, отколкото е действително необходимо. В такива случаи оптималното решение е лечението да бъде прекратено, щом пациентът се почувства по-добре.“

Докторът от Медицинския център в Минесота Джеймс Джонсън препоръчва на колегите си да казват на пациентите, че им предписват антибиотик за седмица, който със сигурност трябва да се пие поне три дни. Ако след това се почувстват по-добре, да го спрат. Ако не, да изкарат пълния курс.

Мненията, разбира се, не са еднозначни. Но едно е сигурно – при вземането на каквото и да е решение за пиене или прекратяване на приема на антибиотици (и каквито и да било лекарства) е задължително да се посъветвате с лекаря си.

Във видеото по-долу можете да видите защо не бива да прекаляваме с употребата на антибиотици и как бактериите стават резистентни към тях: