Нигерийката Айша Бакари Гомби, ловила доскоро антилопи, се преквалифицира в ловец на ислямисти, пише в. "Гардиън".

Тя е един от водачите на хората, издирващи и залавящи ислямисти от всяващата ужас религиозна секта "Боко Харам", действаща в най-населената африканска държава. Групировката се обяви за последовател на "Даеш" ("Ислямска държава"), но мнозина смятат, че е много по-брутална.

Нигерийските власти привлякоха в борбата срещу "Боко Харам" хиляди ловци от североизточния щат Борно, където действат джихадистите. Сред ловците има и няколко жени, които са се препитавали с този занаят още от детска възраст. Безспорно най-известната от тях е 38-годишната Айша Бакари Гомби, наричана още Царицата на лова. Подобно на повечето жители на региона тя също е мюсюлманка, но в същото време вярва и в местните традиционни ритуали.

Айша предвожда отряд от мъже на възраст от 15 до 30 години. Преди всяка акция тя ги поръсва с някакво тайно вещество, за което твърди, че ще ги пази от куршуми. По време на акция хората на Айша си комуникират чрез жестове, животински звуци и дори птиче пеене.

[[nid:31360]]

Тяхната задача е да откриват местонахождението на бойците от "Боко Харам". След което сигнализират армията, която се намесва. Самите бойци също са въоръжени, но предимно с ловни пушки. Те не могат да бъдат ефективни колкото войската. Айша не се разделя с любимата си двуцевка, с която ловува още от малка. Но благодарение на уменията на нейните бойци досега от плен при ислямистите са освободени стотици мъже, жени и деца.

"Боко Харам" ме знаят и се страхуват от мене", твърди Гомби.

Редица хора в нейния отряд имат лични причини да участват в лова на джихадисти. Доста от бойците имат роднини, отвлечени от "Боко Харам". Те са толкова посветени на борбата срещу сектата, че когато през октомври 2016 г. поради тежкото икономическо положение властите спрели да им плащат месечните пособия, равняващи се на 30 евро, мнозина не напуснали отряда на Айша.

Ловците знаят, че уменията им да проследяват противника си е от изключителна важност за армията. И са готови да помагат дори без пари.