Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Битката между депутата от ДПС Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев навлезе в нова фаза.

Рано сутринта неизвестно лице, подписано като Киро Колев, разпрати до медиите имейл, в който съобщи, че подуправителят и ръководител на управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев от два дни е обвиняем за престъпление по служба, защото не спрял източването на КТБ от Цветан Василев, както и че му е отнет достъпът до класифицирана информация.

Новината беше потвърдена от прокуратурата, а по обяд БНБ изпрати съобщение, в което също потвърди това и обясни, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев е излязъл по негово желание в отпуск до приключване на процесуалните действия. БНБ уточни, че до приключване на производството само Гунев и адвокатът му могат да дават коментари.

Дежа вю

За обвързаността на кредити със свързани със собственика на КТБ фирми първи писа седмичникът "Капитал" в началото на март 2013 г. Тогава изданието пресметна, че към края на 2011 г. банката е отпуснала кредити за над 1 млрд. лв. на дружества, свързани с мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев. Това надхвърля повече от десетократно изискването на БНБ към трезорите кредитите към свързани лица да нямат обща стойност над 25% от регистрирания им капитал.

Интересно съвпадение е, че на пресконференцията на ръководството на КТБ този понеделник репортери от три издания, собственост на "Нова българска медийна група" - компанията на майката на Пеевски Ирена Кръстева, припомниха старата тема, като през глас задаваха въпросите, поставени в миналогодишната статия на "Капитал" - защо експозицията им е толкова голяма, защо някои от фирмите са на загуба и защо някои от отпуснатите им кредити след това се прехвърлят на други фирми.

Тогава членът на надзора на КТБ Илиан Зафиров и изпълнителният директор Георги Христов обясниха, че банката неколкократно е била обект на проверки от надзорните органи - БНБ и Комисията по финансов надзор, които не са открили нарушения на законовите изисквания.

Но още на другия ден вестниците "Телеграф" и "Монитор" излязоха с големи заглавия на първа страница, съответно "Цветан Василев точи КТБ" и "КТБ точена от Цветан Василев през свързани дружества".

Ключови думи

Коментари

За фалита на шестнадесетте банки през 1997 г. мога да напиша роман. А това което се случва с КТБ е много опасно и не е луд този който яде баницата, а този който му я дава. В БНБ спят ли, защо има 20 наредби с които се контролира състоянието на всяка банка, явно и те са в групата на задкулисието. Спомнете си Агробизнесбанк и Брокерите Христовци от Пловдив. От тази банка тръгнаха фалитите и завършиха с 16 на брой такива. БНБ да даде обяснение. Защо и как се стигна до тук. Сега ви е страх от редовите клиенти и нормално.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.