Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Правителствените сили прекратяват едностранно бойните действия в Източна Украйна, за да дадат възможност на проруските сепаратисти да предадат оръжията си, а онези, които искат – да напуснат Украйна, обяви пред журналисти президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от РИА Новости.

"Мирният план започва да действа с моя заповед за едностранно прекратяване на огъня. Задължително след това мирният план трябва да получи подкрепа и от страна на всички участници в събитията в Донбас, и то в много кратки срокове”, уточни той.

Той допълни, че периодът, в който ще бъде прекратена военната акция, е много кратък. В това време опълченците трябва да се разоръжат, а редът в региона да бъде възстановен.

"Украйна се намира в състояние на война. Това е война от нов тип, в която се използват професионални подривни групи, наемници, доброволци и местни жители. И доброволците, и местните хора са с промити мозъци. В голяма степен това е информационна война", каза Порошенко.

В най-кратки срокове, буквално до дни ще заработи мирният план на президента и огънят ще бъде прекратен, коментира министърът на отбраната Михаил Ковал пред журналисти. "Нашите врагове имат достатъчно мъжество и здрав разум и мисля, че планът ще бъде успешен", каза още военният началник.

Обявеното прекратяване на огъня идва само часове след като Порошенко разговаря с Путин по телефона. Темата за евентуално спиране на бойните действия в Източна Украйна е била засегната между двамата, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин е изразил безпокойство във връзка с гибелта на руски журналисти в района на Луганск и е акцентирал на необходимостта да се гарантира безусловно сигурността на представителите на медиите, които работят в зоната на конфликта в Украйна.

Порошенко е изказал съболезнования за гибелтта на руските журналисти и е уверил Путин, че е дал указание за разследване на случая.

Специалният кореспондент на руската телевизия ВГТРК в Украйна Игор Корнелюк, видеоинженерът Антон Волошин и операторът Виктор Денисов попаднаха вчера под минометен обстрел край Луганск. И тримата са били с опознавателни знаци с надпис "Средства за масова информация".

Корнелюк и Волошин починаха от раните си, а Денисов е бил по-далеч от тях и не е пострадал.

Украйнският държавен глава е водил разговор и с Ангела Меркал. Той помолил за съдействие за създаването на десеткилометрова буферна зона по границата с Русия на фона на продължаващите сражения между правителствените сили и проруските сепаратисти. Германската канцлерка е подкрепила неговия мирен план, както и предвидената децентрализация на властта.

Порошенко е поискал и уволнението на министъра на външните работи Дещица и назначаването на негово място на досегашния посланик на Украйна в Германия Павел Климкин.

Павел Климкин

Само преди два дни Кремъл обяви, че не вижда как ще се разговаря с Дещица, след като той отправи груби обиди към Путин при протеста и запалването на руското посолство в Киев. 

Ключови думи

Коментари

Дано най-сетне има някаква развръзка в този конфликт. Достатъчно кръв се проля, а резултат никакъв. За съжаление типични белези на гражданска война, а там както е известно победители няма, само загубили...

Сибир

Нищо не е спрял, избиха му зъбките! И това е само началото ! Както винаги , нацистите разбраха ,че да воюваш не е като да колиш и палиш цивилни много късно. Поросенко се опитва някак си да запуши огромните пробойни по фронта. Ама с какво?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.