Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ПЕТЪР ТОМОВ

Тампа, Флорида

Президентът Барак Обама ще изпрати 5000 бойци от специалните части в Ирак, предаде телевизия "Фокс". Информацията не е потвърдена от Белия дом, а официално бе съобщено за прехвърлянето на 275 войници. Най-голямата грижа на бойците е да се опази американското посолство в Багдад, което е истинска крепост и струва 1 милиард долара. Също по непотвърдена информация ислямските терористи вече са влезли в предградията на иракската столица. Във всеки случай сигурно е, че са само на 40 минути път с кола в град Бакуба.

Вашингтон готви заедно с Лондон нанасяне на бомбени удари от въздуха. А шефът на Пентагона Чък Хейгъл е разпоредил до бреговете на Ирак да се прати амфибиен кораб. Според експерти това означава евакуация на американците, след което ще последват и бомбардировките. По последни данни незначителна част от персонала на щатското посолство е била евакуирана от Багдад. В представителствата на САЩ в Ирак работя около 5500 души.  

Коментатори намекват, че най-вероятно командосите ще бъдат използвани и срещу настъпващите към иракската столица сунити. И след като американски ботуш отново стъпва в Ирак, може да се очакват и масирани въздушни удари по колоните на милициите, организирани от "Ал Кайда".  

В същото време редица анализатори изтъкват, че държавният секретар Джон Кери е направил пореден гаф с изявлението си, че САЩ трябва да си сътрудничат военно с Иран, за да  се постигне по-висока ефективност на отпора срещу ислямистите в Ирак. Военни шефове посочиха, че това е изключено тъй като Техеран се счита за един от основните врагове на Вашингтон в Близкия изток. Междувременно Иран обяви, че изпраща два батальона ислямски гвардейци, за да се бият заедно с шиитските милиции срещу настъпващите екстремисти.

Консервативни коментатори отбелязват, че всичко, което става сега в Ирак е могло да бъде предвидено. САЩ водиха дълга война в тази страна, при която загинаха над 4500 американски военнослужещи. Щатските бойци не биваше да се изтеглят напълно от тази важна за района и за петрола държава, смятат капацитетите. Съединените щати трябваше да запазят значителна военна сила на иракска земя, за да гарантират сигурността, допълват те. 

Голяма стратегическа грешка било и да се остави Ирак на произвола на съдбата, след като се знае, че иракската армия не представлява сериозна сила предвид шареният й религиозен състав. Голяма част от бойците, особено сунитите, зарязаха униформите и се присъединиха към религиозните фанатици. Превзетите от милициите на "Ал Кайда" градове са опустошени и безлюдни, след като жителите им избягаха панически от домовете си. По улиците горят американски бронетранспорьори и джипове, с които Пентагонът въоръжи иракската армия. Страшни видеорепортажи показват масови екзекуции на пленени войници и цивилни. Някои от бойците на иракската армия били разпънати на кръст. Според непотвърдени данни досега джихадистите са екзекутирали над 1500 души.

Ключови думи

Коментари

Мариян К. Събев

Само на мен ли ми прави впечатление, че на всички снимки "спуснати" до момента в общественото пространство, въпросните "джихадисти" изжглеждат да носят дрехи, които изключително много напомнят униформи на наемническа армия, а хората които изглежда те арестуват и предполагаемо екзекутират са цивилни и по абсолютно нищо не личи тяхната принадлежност към редовната армия на Република Ирак?!

SRQBoyboy

Екзкуциите не са само на войници от армията, а и на шиити, които са считани от сунитите за соновен враг от столетия. Освен това иракските бойци захвърлят униформите си преди да дезертират, за да прикрият факта, че са служили в армията.Сунитските милиции са облечени основно в черно, може да има и някои с униформи, но болшинството използва черния цвят за облеклото си. Защо трябва винаги да има конпспиративни подозрения - "спуснати" снимки? Просто това са кадри, направени от самите бунтовници сунити. Трудно е за кореспонденти на големите информационни агенции да проникнат в раойоните на сраженията, защото главорезите не дават гаранции на никого. Не виждам основание за симпатии към тези фанатици от "Ал Кайда", които искат световен халифат и прекръстване на всички "неверници".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.