ПЕТЪР ТОМОВ

Тампа, Флорида

Президентът Барак Обама ще изпрати 5000 бойци от специалните части в Ирак, предаде телевизия "Фокс". Информацията не е потвърдена от Белия дом, а официално бе съобщено за прехвърлянето на 275 войници. Най-голямата грижа на бойците е да се опази американското посолство в Багдад, което е истинска крепост и струва 1 милиард долара. Също по непотвърдена информация ислямските терористи вече са влезли в предградията на иракската столица. Във всеки случай сигурно е, че са само на 40 минути път с кола в град Бакуба.

Вашингтон готви заедно с Лондон нанасяне на бомбени удари от въздуха. А шефът на Пентагона Чък Хейгъл е разпоредил до бреговете на Ирак да се прати амфибиен кораб. Според експерти това означава евакуация на американците, след което ще последват и бомбардировките. По последни данни незначителна част от персонала на щатското посолство е била евакуирана от Багдад. В представителствата на САЩ в Ирак работя около 5500 души.  

Коментатори намекват, че най-вероятно командосите ще бъдат използвани и срещу настъпващите към иракската столица сунити. И след като американски ботуш отново стъпва в Ирак, може да се очакват и масирани въздушни удари по колоните на милициите, организирани от "Ал Кайда".  

В същото време редица анализатори изтъкват, че държавният секретар Джон Кери е направил пореден гаф с изявлението си, че САЩ трябва да си сътрудничат военно с Иран, за да  се постигне по-висока ефективност на отпора срещу ислямистите в Ирак. Военни шефове посочиха, че това е изключено тъй като Техеран се счита за един от основните врагове на Вашингтон в Близкия изток. Междувременно Иран обяви, че изпраща два батальона ислямски гвардейци, за да се бият заедно с шиитските милиции срещу настъпващите екстремисти.

Консервативни коментатори отбелязват, че всичко, което става сега в Ирак е могло да бъде предвидено. САЩ водиха дълга война в тази страна, при която загинаха над 4500 американски военнослужещи. Щатските бойци не биваше да се изтеглят напълно от тази важна за района и за петрола държава, смятат капацитетите. Съединените щати трябваше да запазят значителна военна сила на иракска земя, за да гарантират сигурността, допълват те. 

Голяма стратегическа грешка било и да се остави Ирак на произвола на съдбата, след като се знае, че иракската армия не представлява сериозна сила предвид шареният й религиозен състав. Голяма част от бойците, особено сунитите, зарязаха униформите и се присъединиха към религиозните фанатици. Превзетите от милициите на "Ал Кайда" градове са опустошени и безлюдни, след като жителите им избягаха панически от домовете си. По улиците горят американски бронетранспорьори и джипове, с които Пентагонът въоръжи иракската армия. Страшни видеорепортажи показват масови екзекуции на пленени войници и цивилни. Някои от бойците на иракската армия били разпънати на кръст. Според непотвърдени данни досега джихадистите са екзекутирали над 1500 души.