Храмовете на културата продължават да се рушат с топенето на снега. След инцидента с тавана в Националната библиотека и Етнографския музей, с напуканите стени и фасада на Националната художествена галерия (Двореца), от „Сфумато“ апелират за помощ. Там тече навсякъде – на Голяма сцена, в Камерна зала и зала „Ъндърграунд“. Състоянието на сградата е трагично и ако не бъдат предприети мерки – сме пред затваряне, пишат създателите на театъра Маргарита Младенова и Иван Добчев.  

„От дълги години в бюджета не се предвиждат средства за текущи ремонти. Поради Методиката на субсидиране на държавните театри и поради некомерсиалния характер на нашата театрална специфика, ни е абсолютно невъзможно да отделим тези средства от сегашния си бюджет“, обясняват в открито писмо Младенова и Добчев.

Предлагаме ви пълния текст от зова за помощ от Театрална работилница „Сфумато“:

Уважаеми зрители и приятели на ТР „Сфумато“,
Уважаеми господин Министър на културата,
Уважеми честни, строителни предприемачи.

В резултат на тежката зима положението с покрива на нашия театър е трагично: течовете са повсеместни – на Голяма сцена, в Камерна зала и зала „Ъндърграунд”; водата тече върху кабели и електрически връзки, което застрашава осъществяването на нашите представления; падат големи парчета мазилка от таваните на Камерна зала и от шнурбодена на Голяма сцена; появиха се застрашително големи мокри петна по коридорите и помещенията на театъра.

Въпреки ежедневните усилия на екипа на ТР „Сфумато“ да се справя с положението, в последната седмица се наложи да сваляме представления и да връщаме публиката си.

Налага се спешен сериозен ремонт на цялата покривна конструкция и отстраняване на щетите.

От дълги години в бюджета не се предвиждат средства за текущи ремонти. Поради Методиката на субсидиране на държавните театри и поради некомерсиалния характер на нашата театрална специфика, ни е абсолютно невъзможно да отделим тези средства от сегашния си бюджет.

Обръщаме се към всички вас с настоятелна молба за спешна помощ, за да не се наложи едно от най-активните и творчески отворени пространства в България и Европа, да затвори вратите си за зрители!

Маргарита Младенова
Иван Добчев
Създатели и ръководители на ТР Сфумато

"Площад Славейков"