Върховният административен съд отмени решение на Централната избирателна комисия от 11 ноември за референдума и връща преписката за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда за тълкуването и прилагането на  закона. Това пише сайтът "Де факто".

Делото е по жалба на Инициативен комитет за организиране на подписка за произвеждане на национален референдум срещу решение №4000-НР от 11.11.2016 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което са обявени резултатите от проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум.

Според съда ЦИК неправилно е определила броя на участвалите в гласуването граждани, защото са отчетени само броят на намерените в кутиите за гласуването пликове – 3 488 588. Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Така и според заключението на вещите лица в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080.

Тази цифра отново не е достатъчна обаче, за да  бъдат приети за задължителни резултатите от референдума. Той би бил задължителен, ако бяха налице поне 3 500 585 действителни бюлетини, смятат съдиите. Това означава, че не достигат 11 505 гласа, за да бъде референдумът задължителен за парламента. Според първоначалните резултати недостигащите гласове бяха 12 027.

Съдът изцяло се основава на резултатите от съдебна математико-статистическа експертиза, която дори получи допълнителен срок от десет работни дни за изготвяне на експертизата.

Решението на Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев не е окончателно, може да се оспори пред петчленен състав на ВАС в 14 -дневен срок от съобщаването на страните.

В референдума гражданите отговориха на три въпроса: "за" и "против" мажоритарен избор на депутати, "за" и "против" задължителното гласуване и "за" и "против" намаляването на партийната субсидия на 1 лев на гласа. На първия и третия въпрос над 2,500 млн. граждани бяха "за", а на втория - над 2 млн. Въпросите на референдума със сигурност ще бъдат сред първите точки в дневния ред на новоизбрания парламент. Въпросът е обаче дали решенията му ще са задължителни за депутатите.