Путин също е декриминализирал редица правонарушения, заяви руският посланик в Букурещ Валерий Кузмин в интерю за в. "Адевърул".

Той нарече "дребен проблем" решението на румънското правителство, което щеше да декриминализира някои корупционни деяния и да облекчи наказанията за други. Заради него стотици хиляди хора излязоха на протести. В крайна сметка кабинетът бе принуден да оттегли решението.

"Надявам се, че румънското общество е достатъчно зряло да излезе от безизходицата, създадена от този дребен проблем - да обяви или не амнистия. В нашата страна на два пъти президентът Путин декриминализира няколко правонарушения от дребен характер. Бяха предимно нарушения от икономически характер. Надявам се, че тези обществени дискусии няма да попречат на правителството да продължи отношенията и икономическите проекти", каза Кузмин.

Той допълва, че откакто е бил изпратен като посланик в Букурещ, е чакал изборите, защото предишното правителство, оглавявано от Дачиан Чолош, не правело нищо. Посланикът твърди, че говори от името на редица дипломати от различни страни.

Кабинетът на Чолош бездействал не задължително от злонамереност, а защото имал ограничен мандат.

"Бе почти невъзможно да поддържаме контакти и да напреднем по което и да е направление на сътрудничеството", отбелязва посланик Кузмин.

Интервюто е дадено в деня, в който Александър Боцан-Харченко - шефът на Четвърти европейски отдел на руското външно министество, обяви Румъня за заплаха заради разполагането на нейна територия на американския противоракетен щит в Европа. Базата в Девеселу, където има радар и прехващачи, бе открита лично от предишния премиер Дачиан Чолош, когото посланикът критикува.

Интересно съвпадение е, че същия ден Русия за пореден път похвали новия български президент Румен Радев, в чиито изказвания имало обнадеждаващи моменти в желанието да се преодолее конфронтацията. Похвалата дойде пак от Боцан-Харченко.