Шестима американски сенатори внесоха проектозакон, който ще засили контрола на Конгреса над администацията на Доналд Тръмп и ще даде право на вето, което да попречи на президента да вдигне санкциите срещу Русия, предаде Си Ен Ен.

Групата се оглавява от републиканеца Линдси Греъм и демократа Бен Кардин.

Законопроектът задължава Белия дом да предостави подробен отчет по каква причина иска да отмени санкциите. След това в срок от 120 дни Конгресът трябва да гласува за или против решението.

В изработването на документа са участвали също Марко Рубио, Клеър Маккаскил, Шеръд Браун и Джон Маккейн.

Според Рубио в Сената има голяма подкрепа за отпор срещу Белия дом, ако той смекчи санкциите преди Русия да се е изтеглила от Украйна. Тя е достатъчно силна, за да се наложи над всякакво вето от страна на Тръмп, изтъкна той пред Си Ен Ен.

Новият законопроект бе внесен в момент, в който десетина сенатори от двете партии лобират сред колегите си за подкрепа за отделен проект, който ще наложи всеобхватни санкции срещу Русия. Тази идея набира сила и вече бе подкрепена от сенатора Кори Гарднър - един от най-висшите ръководители на Републиканската партия.

И двете стъпки подчертават безпокойството в Капитолия, че откритостта на новия президент Доналд Тръмп към руския му колега Владимир Путин може да доведе до пълното възстановяване на дипломатическите връзки между Вашингтон и Москва, въпреки американското противопоставяне на анексирането на Крим и предполагаемите руски кибератаки по време на изборите в САЩ.

Отделно конгресмени и от двете американски партии се опълчиха на Тръмп, който през уикенда приравни американските военни операции с насилието, прилагано от руското правителство.

Засега не е ясно кога двата проектозакона могат да бъдат гласувани и дали сенаторът Боб Коркър ще насрочи гласуване в оглавяваната от него Комисия по външни отношения. Но той е отявлен критик на Путин и неведнъж призова Белия дом да остави в сила санкциите.

Бен Кардин пък се надява гласуването, когато и да се състои то, да събере доста близо, ако не и повече, от необходимите 67 гласа "за" в Сената. Ако бъде приет с такова мнозинство, т.е. от две трети от сенаторите, законът ще може да бъде използван като вето.