Предложените за „Оскар“ се събраха в понеделник за традиционния годишен Обяд на номинираните в Лос Анджелис. Сред звездите, уважили събитието, бе първият българин, удостоен с високата чест – той се оказа в компанията на Натали Портман, Виола Дейвис, Мишел Уилямс, Мат Деймън, Октавия Спенсър, Никол Кидман, Дев Пател, Ема Стоун… и много други. Събитието предлага възможност някои от най-талантливите хора от света на киното да обядват и общуват в неформална среда преди настъпването на голямата нощ.

В обръщението си към тазгодишните номинирани президентката на Академията Черил Бун Айзъкс ги поздрави за постиженията им, след което каза няколко думи за значението на разнообразието след миналогодишните спорове около „прекалено белите оскари“.

Ушев говори на ушенце на Спилбърг.

"Този обяд е традиция и шанс да прекараме един спокоен час в разговори. А общата ни снимка не е просто снимка. Тя е документ, който удостоверява, че сте част от световната история на кино", каза Бун Айзъкс, цитирана от сп. „Пийпъл“.

Дамата спомена и забраната за влизане в САЩ, издадена от президента Тръмп, заради която участието на няколко номинирани артисти в церемонията на 28 февруари е под въпрос.

"Може би виждате няколко празни места тук днес – каза Бун Айзъкс. – Изкуството няма граници и не принадлежи на определена религия. Здравите общества не цензурират изкуството, за тях то е празник. Америка винаги трябва да бъде фар, а не бариера. Всички творци по света са свързани. Нашата работа не спира на границите и границите не могат да спрат никого от нас."

Площад "Славейков"