Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БРЮКСЕЛ

Европейският съюз отпусна днес 500 млн. евро в подкрепа на бюджета на Украйна, които тя може да използва, за да плаща за руския газ.
Това е втори транш от европейската макроикономическа помощ, която започна преди месец с отпускането на € 1 млрд. в полза на украинския бюджет.

Европейската комисия посочи, че ако пожелае, Украйна може да използва парите,  за да погаси част от дълга си към руския газов доставчик „Газпром“.

„Украйна решава как да използва тези пари,“ каза Саймън О‘Конър, говорител по финансовите въпроси в Европейската комисия.

Русия вчера спря доставките на газ за бившата република, след като преговорите за неговата цена и за украинския газов дълг се провалиха. Според „Газпром“ той е 4,5 млрд. долара, от които монополът иска веднага 1,9 млрд. долара, за да преговаря за възстановяване на доставките.

Европейската комисия съобщи днес, че транзитът за Европа през Украйна продължава да е нормален.

В същото време тя посочи, че до края на лятото обзетата от безредици държава трябва да увеличи газовите си запаси на 18,2 млрд. кубически метра от сегашните 13,5 млрд. куб. Това тя може да направи през двупосочните връзки, които има с Унгария и Полша. От есента ще е готова такава връзка и със Словакия.

През трите тръби Украйна може да внася от Европа до 10 млрд. куб. м газ годишно, което е една трета от потреблението ѝ. Това може да е и руски газ, стигнал до държавите от ЕС по транзитната преносна мрежа.

Украинските газохранилища трябва да са пълни до определено ниво, за да е възможен транзитът към Европа.  

Макроикономическата помощ за Украйна е част от по-голям пакет от 11 милиарда евро, от които 8 милиарда евро заеми, одобрени от ЕС по-рано тази година.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.