По-малко от два милиарда годишно ще струват обещанията на БСП, заяви по "Панорама" тази вечер лидерката на социалистите Корнелия Нинова. Фондът, с който ще се финансират производствени предприятия, не е нищо по-различно от плана Юнкер, смята тя.

От БСП не са разговаряли с банките за обещаното премахване на лихвите за жилища на млади семейства, но при тези печалби... беше лаконична соцлидерката, цитирайки сумарната печалба на българските банки за миналата година в размер малко над един милиард.

"Всичко това може да се направи със сегашния финансов ресурс на Българи, но разпределени в други посоки, по различен начин бюджетирани. Какво правят колегите от ГЕРБ? Изкуствено намаляват приходите, които залагат, съответно те се преизпълняват, има излишък, който се харчи не по закон, а по разпореждане на Министерския съвет. Ние ще променим това. Политиката, която предлагаме, е разумна, възможна и изчислена," заяви Нинова.

БСП мисли с хоризонт от 30 до 50 години - толкова ще са необходими за достигане на 8-милионно население на България, както гласи един от предизборните лозунги, изчисли социалистката. Това е цел за национално съгласие, обяви тя.

Корнелия Нинова даде висока оценка на първите дни на президента Радев - в Брюксел той разбил всички манипулации, че ще отклони България от европейския й път, но заявил с характер, че санкциите срещу Русия са вредни. Спрял един "грабителски закон" , демонстрирайки, че поема риска от евросанкции, но вредите от закона биха били по-големи за България.

За служебното правителство Нинова беше по-сдържана - ще го оценяват по действията му - дали ще спре кражбите, дали ще подготви почтено изборите, дали ще организира председателството на България. Иначе то било политически шарено, но от хора, които си разбират от работата - повече експерти, отколкото политици.

За международната политика Нинова също бе категорична. Телеграфно:

"Конкретните политики, които провежда Тръмп, допадат на електората на БСП. България категорично е готова да бъде първата страна, която открито ще постави въпроса за свалянето на санкциите срещу Русия. Е, ако БСП дойде на власт.

Защо да не поканим Путин? Българските държавни жени и мъже трябва да могат да разговарят с всички световни лидери. И да, българското правителство не е защитило интересите ни, заради което Путин ни упреква в липса на мъжество...

Протестите в Румъния? Много глупаво решение на румънското правителство, изключителна грешка."

Пренасяме референдума в партиен модел, заяви тя за утрешния конгрес на БСП, който щял да бъде изключително важен за промяната на партията.