"Поискай промяна".

Този надпис ще украсява стената зад сцената на заседаниетона 49-ия конгрес на БСП, който започва утре. Под него ще бъде изписан и основният слоган на предизборната кампания на БСП: "Правила, сигурност, справедливост".

Конгресът има три задачи: да одобри предизборната платформа на партията, да промени устава и да приеме новата коалиционна рамка, която БСП ще спазва на предсрочните избори за парламент на 26 март.

Най-ожесточени дебати се очакват по промените в устава. Те предвиждат въвеждане на мандатност (до три мандата) за депутатите на БСП и избиране на председателя на партията от всички социалисти чрез пряко гласуване. Възможно е дори противниците на тези промени да се опитат да ги изключат от дневния ред или пък да протакат нейното обсъждане, докато кворумът падне.

Ще бъде обсъдена и предизборната платформа на партията. Нинова вече формулира нейната цел  - нито един българин под прага на бедността.

Основната цел на новата коалиционна рамка на червените е да се освободят от партиите, които нямат достатъчно избиратели и не допринасят за по-добрия изборен резултат. Името на коалицията, с която БСП ще се яви на вота ще е "БСП за България".

Следващата събота на пленум ще бъда обсъдени водачите на кандидат-депутатските листи на партията.