Това, че оставам като съветник на Тръмп, не означава, че съм съгласен с всяко решение на администрацията му, обяви вчера собственикът на Tesla и SpaceX Илон Мъск в Twitter.

Изявлението на технологичния магнат дойде, след като негов колега - шефът на Uber Травис Каланик - излезе от Форума за стратегии и политики, групата съветници на новия американски президент.

"В срещата утре (бел.ред. - днес) аз и други ще изразим възраженията си срещу изпълнителните заповеди във връзка с имиграцията и ще предложим промени в тази политика", заявява Мъск.

Визионерът бе сред необичайните кадри на Тръмп и много от неговите поддръжници и фенове бяха учудени от решението му и започнаха да го критикуват още по-остро след поредицата спорни решения на новата администрация.

"Моите цели са да ускоря глобалното преминаване към устойчива енергия и да помогна за това да направим човечеството мултипланетарна цивилизация, от което ще произтече създаването на стотици хиляди работни места и по-вдъхновяващо бъдеще за всички ни", заявява Мъск.

Сред постиженията на компанията му SpaceX са първият полет до орбита, финансиран от частна компания, и поредица тестове на ракети. Амбицията е полет до Марс в близкото бъдеще.

"Разбирам гледната точка на тези, които са против това да присъствам на тази среща, но вярвам, че в този момент да се заемем с ключовите проблеми ще балансира нещата и ще служите на всеобщото добро", пише още той.

Много от почитателите му се отричат от него, но други отбелязват, че той може да бъде сред малкото хора около Тръмп, които да представят алтернативна гледна точка и критика към политиките му.