Трейвис Каланик - директор на компанията за споделено пътуване "Юбер", напусна консултационния съвет, създаден от новоизбрания президент Доналд Тръмп, предаде Си Ен Ен.

Каланик заявил на държавния глава, че не може да работи с него повече след подписването през миналата седмица на указите за затягане на имиграционната политика. Става дума най-вече за забраната за влизане в САЩ на граждани на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население.

В писмо, цитирано от Си Ен Ин, шефът на "Юбер" обяснява, че влизането му в съвета не било с цел подкрепа на Тръмп, но то било изтълкувано именно по този начин.

"Указът нанася вреди на редица хора в цяла Америка. Членове на семейства са принудени да се разделят, хората са блокирани зад граница, нараства страхът, че САЩ са престанали да приветстват у дома имигранти", се казва в писмото на Трейвис Каланик.

Той е един от 16-те видни бизнесмени, влезли по покана на Тръмп в неговия консултационен съвет. Там са също хора като директорите съответно на "Спейс Екс" и „Пепси" - Илон Мъск и Индра Нуйи.

Същевременно в. "Вашингтон пост" съобщи, че Тръмп е вдигнал пореден скандал в международен план. Този път жертва на гнева му според изданието станал австралийският премиер Малкълм Търнбул.

Завчера Тръмп писа в туитър, че администрацията на Обама сключила "глупава" сделка с Канбера, според която САЩ трябва да приемат определен брой нелегални имигранти от тази страна.

Според "Вашингтон пост" Тръмп разговарял с Търнбул малко след разговора си с руския президент Владимир Путин на 28 януари. Американският президент крещял на австралийския премиер и му казал, че страната му щяла да прати в САЩ "следващи бостънски атентатори". Накрая Тръмп хвърлил слушалката.

Няколко часа по-късно Малкълм Търнбул заяви, че разговорът между двамата е бил нормален и не  е имало хвмърлени слушалки.

Тръмп му благодари лично в туитър и отново нападна медиите.

"Благодаря на премиера на Австралия за това, че каза истината за нашия много цивилизован разговор, за който медии с ФАЛШИВИ НОВИНИ излъгаха. Чудесно!", написа американският президент.

 

 

Тръмп вече разгневи Китай с приказките си за евентуално признаване на Тайван и Мексико с намерението си да строи стена по цялата граница, като иска тя да бъде платена от латиноамериканската държава.