"Руският президент Путин си позволи да обвини България в липса на мъжество Ако подобни нахални изявления остават без отговор от държавните власти, той може би ще се окаже за съжаление прав".

Това заяви говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков. Така той коментира изявлението на руския президент в Унгария вчера. По повод газовите доставки Путин заяви следното:

"Абсолютно деполитизираме тези въпроси, те са с чисто икономически характер, икономическа целесъобразност най-вече. Не са изключени никакви маршрути, готови сме да се върнем към каквото и да е. Няма да се обиждаме на България или на други страни, които не намериха мъжество в нужния момент да се противопоставят на Европейската комисия. Готови сме да се върнем към това, но са ни нужни гаранции. Повече не можем и не искаме да понасяме загуби за необмислени решения".

Мартин Димитров заяви, че всички партии, които участват в изборите, трябва да определят позицията си за АЕЦ "Белене".

"Редно е по темата "Белене" да се играе с открити карти пред хората. Ние искаме реакторите да бъдат продадени, проектът да бъде спрян. Да не се окаже утре, че само ние ще сме опозиция на "Белене". Всички да се определят, не със сложни думи и изречения", заяви Димитров.

Той припомни, че позицията на ГЕРБ се изменя често, дори в рамките на седмица.

От "Нова Република" предупредиха за плановете на БСП за източване на над 20 милиарда лева от парите на данъкоплатците.

"Ченгетата и олигарсите надигнаха глави и отново се канят да върнат БСП във властта. Всички чухте техните планове за връщане на социализма в икономиката", каза Трайков. 

Димитров заяви, че най-голямото източване на пари на българските данъкоплатци ще продължи със строителството на АЕЦ "Белене".

"Получихме досега само първата сметка – всички платихме вече 3 милиарда лева. Сега се готвят да ни вземат още 20 милиарда лева. Знаете ли по колко се пада на всеки работещ българин – това са по 6500 лева за всеки работещ българин. Вие готови ли сте да ги платите?", попита Димитров.

И предложи избирателите на БСП да платят сметката, щом твърдят, че това е толкова печеливш проект.

"Нека си го построят с пари на техните избиратели и после да си харчат печалбата. А сериозното предложение от Нова Република е вместо да изливаме 20 милиарда в корупционни афери, да изградим всички магистрали в България – Хемус, Струма и Черно Море", завърши Димитров.

Трайков обясни, че при ядрената енергетика 80% от цената на тока се предплаща за 50 години напред.

"Ще ви дам пример – това е все едно да ползвате мобилен телефон и сметката ви да е 20 лева на месец. В един момент от мобилния оператор ви предлагат да предплатите 12 000 лева и да говорите "безплатно" следващите 50 години без да имате право да смените оператора. А след 50 години ще дължите още 12 хиляди лева, за да си закриете договора. Ще приемете ли тази сделка?", обясни Трайков.

Той каза, че ще има разговори за обединение с десницата "с хората, които смятаме за свои политичекси приятели и съмишленици"

"Като има резултат ще разберете. Шансове за обединение винаги има", каза Трайков.