"Всички усещаме, във въздуха е, че светът е в процес на голяма промяна. Вярваме, че това ще създаде добри условия за по-силни отношения между Унгария и Русия."

Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан след среща с руския президент Владимир Путин днес, съобщи Ройтерс.

Путин гостува днес в Будапеща, като основна тема на разговора е била енергийната политика. Унгария планира съвместно строителство на два нови блока на АЕЦ "Пакш" с участието на Русия догодина, разкри Орбан.

Това е от голяма важност за Москва, призна руският президент, като добави, че Русия се включва в проекта на 100%. Путин каза още, че има техническа възможност Унгария да получава газ по "Северен поток 2" или от "Турски поток", но са възможни и други варианти. 

Държавният глава на Русия заяви, че страната е готова да разгледа различни варианти и да се върне към старите, защото не са обидени на тези страни, включително и на България, които не са намерили смелост да се противопоставят на решението на Еврокомисията.

"Аз абсолютно деполитизирам този въпрос. Въпросът е от чисто икономически характер, икономическата целесъобразност преди всичко. Не се изключват никакви маршрути. Ние сме готови да се върнем назад. Ние няма да се обидим на България и на която и да е друга страна за това, че не са намерили мъжество в момента да се противопоставят на решението на Еврокомисията", подчерта Путин.

Той е категоричен, че на Русия са й нужни гаранции, защото не искат да понесат загуби. Нашите компании не могат и няма да понасят загуби заради лоши решения, подчерта Владимир Путин.

Друга ключова тема между двамата лидери е била, разбира се, глобалната политика.

"Дадох информация в много детайли за нашия поглед върху това какво се случва в Източна Украйна и какво по наше мнение се случва в Сирия", заяви Путин.

Според него за справяне с тези ситуации е нужна повече глобална съвместна борба срещу тероризма.

Орбан очаквано отново се изказа за санкциите срещу Русия:

"Грешно е да се решават проблеми, които не са свързани с икономиката, с икономически методи."