"Съдът и прокуратурата изпълниха политическа поръчка с отказа да регистрират партия "Нормална държава". Системата ни наказа, защото доказахме, че ни се водим, ни се караме".

Това заяви лидерът на партията Георги Кадиев пред бТВ. Той влезе в 43-тото Народно събрание като депутат от БСП, но беше изключен от партията и остана в парламента като независим депутат. По-късно учреди "Нормална държава". 

"Аз бях депутатът, който внесе проекта на омбудсмана за промени в Избирателния кодекс, вероятно за това го отхвърлиха", припомни Кадиев.

Той изтъкна, че съдът е регистрирал изключително бързо "Да, България" на Христо Иванов. Кадиев заяви, че не е против тази регистрация, но упрекна съда, че мери с двоен аршин.

Бившият соцдепутат заяви,че няма да се връща в БСП. Според него в един момент левите формации ще се обединят, но все още не е дошло време за това.

Преди два ни Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отказа регистрация на "Нормална държава". В края на ноември 2016 г. Софийският градски съд пръв отказа да впише формацията в регистъра на политическите партии с аргумента, че в устава не са вписани целите на политическата партия, което е изискване на Закона за политическите партии.

Решението е окончателно и формацията на Кадиев няма да може да участва в предстоящите на 26 март парламентарни избори.