Европейският съюз ще забрани 4 напълно легални психоактивни вещества, които са доказано смъртоносни, но досега са останали законни.

Веществата, известни в някои среди като "дизайнерска дрога", имитират ефекта на незаконни наркотици и от дълго притесняват службите на съюза. Засега са забранени четири субстанции - BZP, мефедрон, 4-MA и 5-IT.

Европейската комисия сега ще се опита да наложи същите мерки и върху MDPV, 25I-NBOMe, AH-7921 и метоксетамин с довода че те са "вече свързани с неколкократни фатални случаи и тежки отравяния в целия съюз".

Употребата на тези субстанции не носи никакви медицински ползи. Мефедронът например е амфетамин с ефект, подобен на източноафриканската билка кхат, която се дъвче традиционно от близо хиляда години. Кхатът е незаконен в повечето европейски държави, но досега мефедронът, който е синтетичен, просто се промъкваше между законовите определения. MDPV се продава в САЩ като соли за баня, а е опасен стимулант. Метоксетаминът пък е вариант на забранения, но популярен в Англия например кетамин.

Практика е на малки компании да създават синтетични дроги, които минават за законни по два метода. Единият е да се ползват вещества, неупоменати в закона, а другият - да се предлагат като иначе невинни продукти - ароматизатори или "билкови смеси". Практиката показва, че са далеч по-опасни от естествените дроги, които имитират.

ЕС иска да забрани производството и разпространяването на субстанциите във всички 28 държави-членки на съюза, както и да разпише сериозни наказания за тази дейност.

"Все повече млади хора са подложени на риск заради растящите разновидности и количества на тези опасни субстанции" заяви еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг в изявление. "Легалните наркотици не са легални, те са смъртоносни."

Членовете на съюза трябва да подкрепят активно забраната, за да стане тя част от законодателството им.