Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският съюз ще забрани 4 напълно легални психоактивни вещества, които са доказано смъртоносни, но досега са останали законни.

Веществата, известни в някои среди като "дизайнерска дрога", имитират ефекта на незаконни наркотици и от дълго притесняват службите на съюза. Засега са забранени четири субстанции - BZP, мефедрон, 4-MA и 5-IT.

Европейската комисия сега ще се опита да наложи същите мерки и върху MDPV, 25I-NBOMe, AH-7921 и метоксетамин с довода че те са "вече свързани с неколкократни фатални случаи и тежки отравяния в целия съюз".

Употребата на тези субстанции не носи никакви медицински ползи. Мефедронът например е амфетамин с ефект, подобен на източноафриканската билка кхат, която се дъвче традиционно от близо хиляда години. Кхатът е незаконен в повечето европейски държави, но досега мефедронът, който е синтетичен, просто се промъкваше между законовите определения. MDPV се продава в САЩ като соли за баня, а е опасен стимулант. Метоксетаминът пък е вариант на забранения, но популярен в Англия например кетамин.

Практика е на малки компании да създават синтетични дроги, които минават за законни по два метода. Единият е да се ползват вещества, неупоменати в закона, а другият - да се предлагат като иначе невинни продукти - ароматизатори или "билкови смеси". Практиката показва, че са далеч по-опасни от естествените дроги, които имитират.

ЕС иска да забрани производството и разпространяването на субстанциите във всички 28 държави-членки на съюза, както и да разпише сериозни наказания за тази дейност.

"Все повече млади хора са подложени на риск заради растящите разновидности и количества на тези опасни субстанции" заяви еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг в изявление. "Легалните наркотици не са легални, те са смъртоносни."

Членовете на съюза трябва да подкрепят активно забраната, за да стане тя част от законодателството им.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.