Турция да бъде включена като трета страна във всички преговори по международни търговски споразумения с участието на Европейския съюз. Предложението си евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Неджми Али направи пред Комисията по външни работи на Европейския парламент. Вчера органът заседава в Брюксел и разгледа становището на Комисията по международна търговия за „Ново търговско споразумение между ЕС и Турция и актуализация на Митническия съюз“.

„Като европейски партньори на Турция подкрепяме всяко положително развитие в областта на взаимноизгодното сътрудничество между ЕС и Турция. Понастоящем двете страни са изправени пред общи и значими проблеми от преодоляването на последиците на икономическата криза до управлението на бежанския поток. Борбата с тези проблеми стои в основата на едно значимо партньорство“, е заявил Али по време на заседанието, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Сред мотивите за предложението му е това, че Турция е петият по големина търговски партньор на ЕС, а Съюзът е основен търговски партньор на Турция. По думите му подобряването на работата на Митническия съюз е от голямо значение за ЕС и би било голяма стъпка напред и за двете страни.

"Несъмнено би било много уместно да се пристъпи към промени в него с цел засилване на двустранните отношения. Като се има предвид, че областите на обществените услуги, обществените поръчки и селското стопанство са сред редовно обсъжданите теми от страна на Турция и ЕС, важно е да се прецени какъв ще бъде реалният диапазон на предвиденото актуализиране на Митническия съюз“, допълни Неджми Али.