Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Румен Радев заобиколи темата за европейските санкции срещу Русия през първия ден от първото си посещение като български президент в Брюксел. Той заяви, че "не това е темата" в срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, не пожела да я коментира и на краткия съвместен брифинг с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Ние обсъдихме отношенията между Европейския съюз и Русия по не много интензивен начин", каза Юнкер. "Но аз мисля, че няма големи разминавания между президента и Комисията, когато става дума за санкциите срещу Русия. Ние сме взели нашите решения, тези решения са в сила. Когато трябва да се върнем към тези решения, ние ще го направим, но сега не е време за промяна".

Радев се въздържа от коментар по темата, която беше основна в предизборната му кампания. Той заявяваше пред избирателите си, че ограничителните мерки на ЕС срещу Русия трябва да отпаднат. ЕС отказва все още да ги вдигне, защото според неговите държави-членки Москва не изпълнява докрай Минските мирни споразумения за Украйна. Утре президентът трябва да се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, където въпросът за отношенията между алианса и Русия също може да изплува в дискусията.

Основни теми в разговорите на Радев с Туск, Юнкер и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни бяха миграционната криза, сигурността, включително на външните граници на ЕС, тероризмът, икономическият растеж и заетостта, бъдещият многогодишен бюджет на съюза след 2020 година, чието договаряне започва сега, подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и номинацията на следващия български еврокомисар. 

Европейската комисия е готова да изчака още България да реши кое правителство да предложи кандидата - служебното или редовното след изборите, съобщиха след срещата си Юнкер и Радев.

"Благодаря на г-н Юнкер, че проявява пълно разбиране и може да изчака", каза Радев.

"В момента не дискутираме имена и портфейл", добави Юнкер.

"Вие как мислите, кое е по-добре - служебното правителство ли да излъчи еврокомисар по време на една много остра предизборна кампания? Или това да бъде ангажимент на следващото правителство?", заяви по-рано Радев пред български жулналисти.

Юнкер каза, че в лицето на генерала в оставка Радев е срещнал подкрепа за плановете на Комисията да постави основите на обща европейска отбрана. Председателят на ЕК потвърди готовността й да продължи да подкрепя България в мерките срещу миграционната криза, както и намеренията си през неговия мандат да бъде приключено наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи на страната ни.

Преди да се срещне с Юнкер, Радев има половинчасов разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който той определи като "много ползотворен".

Румен Радев разговаря с Доналд Туск.

България още не е решила дали ще подкрепи Туск за втори мандат от две години и половина, каза президентът. Мандатът на Туск изтича през май и бъдещето му вероятно ще бъде част от консултациите на неформална европейска среща на върха в столицата на Малта Ла Валета на 3 февруари. Очаква се на нея Радев да представлява страната ни.

"Нека засега не обсъждаме такива въпроси, но наистина от първата среща с г-н Туск нещата са много позитивни", отговори той на въпрос на Клуб Z ще подкрепи ли България сегашният председател на Европейския съвет да остане на поста си още две години и половина.

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев през миналата седмица в интервю за Ройтерс се изказа против следващ мандат на Туск, който е от Европейската народна партия (ЕНП). Станишев поиска този пост да бъде зает от представител на европейската левица. Тя е недоволна, че в момента и трите най-високи длъжности в ЕС - на председател на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент - са заети от представители на ЕНП. 

Радев е изправен пред деликатната задача да балансира между предпочитанията на партията, която издигна кандидатурата му и националния интерес. За първия си мандат Туск си създаде репутация на защитник на страните от Централна и Източна Европа, които поставят ударението върху защитата на външните граници на ЕС пред правилата за преразпределяне на миграционната тежест.

На въпрос на Клуб Z защо не е разсекретил стенограмата от консултациите за кризата в КТБ през юни 2014 г. при предшественика му Росен Плевнелиев президентът обясни, че още не е имал време прочете този документ. Достъп до него беше поискал сайтът "Биволъ", но на 26 януари получи отказ от президентската администрация.

"Нека се запозная с тази стенограма. Нали разбирате, че аз съм в безпрецедентна ситуация. Кажете ми кой президент, още с встъпването в президентството, освен ангажиментите по съставяне на своята администрация, е имал тежкия ангажимент веднага да назначава служебно правителство? Нека нещата тръгнат едно по едно. Чакали сте години за тази стенограма. Ще почакате още малко", каза Радев. "Аз действам така: първо се запознавам аз с въпросите, преценям ги и тогава... До момента съм нямал тази възможност".

Той подчерта, че с Туск са обсъдили като приоритетен за България въпрос сигурността на границите и че е поискал още помощ в тази област.

"Очакваме още по-голяма помощ, защото солидарността на съюза е, когато външните граници са защитени с усилията на всички", каза президентът. "Такъв е случаят с България".

Досега ЕС се е ангажирал с безвъзмездна помощ от 108 милиона евро за българските граници след решение на извънредна среща на върха на 16 септември 2016 г. в Братислава.

България иска и ускорено решаване на проблемите, които ѝ пречат да връща нелегални имигранти без право на международна закрила в страните им на произход (т.нар. реадмисия), каза Радев.

Той пледира при очакваната реформа на т.нар. Дъблински регламент за режима на влизане и получаване на убежище в ЕС, той да не позволява "държавите от периферията да се превръщат в буферни зони".

"Според мене силата на съюза е в предвиждането и управлението на кризите, а не в тяхното потушаване, когато са възникнали", каза Радев. "И в тази връзка ще започнем в бъдеще работа по иницииране на едно оперативно планиране, за да може в случай на едно рязко повишаване на мигрантския натиск към  България да имаме наистина един работещ план".

Коментари

 's picture

Pen40

Не бил решил ще подкрепи ли

Не бил решил ще подкрепи ли Туск, не бил решил ще номинира ли български представител в ЕК, не бил решил ще разсекрети ли стенограмата... Много нерешителен излезе този АЛФАМЪЖКАР.
ThomasTuh

Продвижение сайта своими силами

Пресс-релизы для продвижения ресурсов <a href=http://interpult-s.ru/registraciya-sajta-v-seti/>Регистрация сайта в сети</a> <*>
 's picture

Бобо

въздухаря

Въздухарчето до момента избягва всякъкви теми , дай му да срича написани от друг опорни точки и празни фрази , накък си създава усещане за липса на характер , моля се да ме опровергае във времето , защото ще е жалко за България .

Where is Administration clubz.bg ??

Can I contact Administration? I'ts important. Regards.
Karlosxvj

пробить скважину под воду

Добрый день господа<a href=https://aquaburservice.by/>.</a> <a href=https://aquaburservice.by/><img src="http://img10.lostpic.net/2019/05/28/fc3b5061e5359645eb966d3a4f4c1807.jpg"></a> Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске компанией АКВАБУРсервис – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. <a href=https://aquaburservice.by/>скважина на воду</a>,<a href=https://aquaburservice.by/>бурение скважин</a>, <a href=https://aquaburservice.by/>скважина минск</a>,<a href=https://aquaburservice.by/>скважина на воду цена</a>,<a href=https://aquaburservice.by/>бурение скважин в минской области</a>,<a href=https://aquaburservice.by/>ремонт скважин</a> и <a href=https://aquaburservice.by/>бурение скважин минск</a>. Мы бурим любые виды скважин.У нас доступная ценовая политика, рассрочка на услуги и оборудование.Заказывайте скважину для воды в АКВАБУРсервис – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам!Почему роторное бурение — более результативное? Роторное бурение в МинскеКогда бурится менее глубокая, фильтровая скважина, то используется обычное долото-резец и шнеки (стержень со сплошной винтовой поверхностью вдоль продольной оси), которые «ввинчиваются» в породу. При роторном бурении применяются шарошечные долота из высокопрочных сплавов с центральной или боковой промывкой, которые пробивают любую породу. При этом промывочная жидкость осуществляет выброс грунта из скважины и препятствует обрушению стенок пробуренного ствола. Поэтому роторным способом достигается глубина более 200м. Почему бурение называется роторным? Долото проходит твердую породу не только потому, что прилагает усилие и «пробивает» ее, но и потому что вращается и подает промывочную жидкость под давлением. А вращается долото при помощи ротора — крутящейся части двигателя. Ротор применяется в ряде технических областей, и бурильное оборудование — не исключение. От всей души Вам всех благ! <a href=https://aquaburservice.by/>монтаж наружной канализации в частном доме</a> <a href=https://aquaburservice.by/>устройство канализации в частном доме цена</a> <a href=https://aquaburservice.by/>скважина на воду цена за метр</a> <a href=https://aquaburservice.by/>ликвидация артезианской скважины</a> <a href=https://aquaburservice.by/>труба обсадная скважина вода</a> <a href=https://aquaburservice.by/>технология бурения скважин</a> <a href=https://aquaburservice.by/>глубина скважины для питьевой воды</a> <a href=https://aquaburservice.by/>скважина на воду сколько метров</a> <a href=https://aquaburservice.by/>скважина на воду цена минск</a> <a href=https://aquaburservice.by/>вода скважины колодцы</a> <a href=https://aquaburservice.by/>биологическая система очистки сточных вод</a> <a href=https://aquaburservice.by/>скважина воды на предприятии</a> <a href=https://aquaburservice.by/>стоимость обустройства скважины на воду</a> <a href=https://aquaburservice.by/>бурение ремонт испытание скважин</a> <a href=https://aquaburservice.by/>бурение скважин канализация</a> <a href=https://aquaburservice.by/>две канализации в частном доме</a> <a href=https://aquaburservice.by/>скважина на песок глубина</a> <a href=https://aquaburservice.by/>как делают скважину для воды</a> <a href=https://aquaburservice.by/>бурение скважин заземления</a> <a href=https://aquaburservice.by/>бурение скважин строительство</a> <a href=https://aquaburservice.by/>скважина на воду нужно ли разрешение</a> <a href=https://aquaburservice.by/>как обустроить скважину после бурения</a> <a href=https://aquaburservice.by/>консервация скважины на воду документы</a> <a href=https://aquaburservice.by/>статический уровень воды в скважине</a> <a href=https://aquaburservice.by/>блок биологической очистки сточных вод</a> <a href=https://aquaburservice.by/>вода и канализация в частном доме</a> <a href=https://aquaburservice.by/>бурение скважин ип</a> <a href=https://aquaburservice.by/>бурим скважину под воду</a> <a href=https://aquaburservice.by/>прокладка канализации в частном доме</a> <a href=https://aquaburservice.by/>зимнее бурение скважин</a> <a href=https://aquaburservice.by/>скважина минск</a> <a href=https://aquaburservice.by/>глубинные скважины для воды</a> <a href=https://aquaburservice.by/>глубина скважины на воду</a> <a href=https://aquaburservice.by/>схема ввода воды в дом из скважины</a> <a href=https://aquaburservice.by/>бурение абиссинской скважины</a> <a href=https://aquaburservice.by/>как найти воду для скважины</a> <a href=https://aquaburservice.by/>укладка труб канализации в частном доме</a> <a href=https://aquaburservice.by/>артезианская скважина сооружение</a> <a href=https://aquaburservice.by/>картинки бурение скважин</a> <a href=https://aquaburservice.by/>бурильщики скважин на воду</a> <a href=https://aquaburservice.by/>тампонаж скважины на воду</a> <a href=https://aquaburservice.by/>ремонт канализации в частном доме</a> <a href=https://aquaburservice.by/>абиссинский ключ скважина</a> <a href=https://aquaburservice.by/>конструкция артезианской скважины</a> <a href=https://aquaburservice.by/>фирмы скважина на воду</a> <a href=https://aquaburservice.by/>оборудование для скважин на воду</a> <a href=https://aquaburservice.by/>бурение скважин на воду нужна ли лицензия</a> <a href=https://aquaburservice.by/>бурение скважин купить</a> <a href=https://aquaburservice.by/>летний вариант обустройства скважины на 2 участка</a> <a href=https://aquaburservice.by/>водоснабжение артезианской скважиной</a>

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.