Днес дружествата в системата на Министерство на икономиката и енергетиката, които не съставят годишен финансов очтет, ще внесат в полза на държавата си 70 процента от печалбата си за миналата година, обявиха с прессъобщение от ведомството на министър Драгомир Стойнев.

Вчера още с кацането си в София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви:

Това, което чувам сега, е че прибират парите на националните компании. За понеделник искат да ги съберат. Това навремето го правеше Луканов.

Експремиерът, който се готви и за бъдещ, уточни, че по този начин ще държавните компании ще бъдат декапитализирани и вкарани в несъстоятелност.  

За първи път след 2010 г. дивидентът е в размер на 70%, а не на 80% и се изплаща на 16 юни, а не на 31 май, отговарят обаче от икономическото министерство.

В края на 2009 г. с Постановлението за изпълнение на държавния бюджет, изготвено по предложение на министър Симеон Дянков, се премина към изплащане на дивидент от 80% и то по време на глобална финансово-икономическа криза - период, в който останалите държави членки на ЕС подпомагаха финансово икономиките си с цел преодоляване на негативните ефекти, отбелязват от министерството.

И продължават с основателните забележки:

В този период България осъществяваше противоположна политика, чрез която се "източваше" значителен финансов ресурс от реалната икономика (дружествата с държавно участие в капитала), което доведе до невъзможност за инвестиции и трудности при възстановяването на стопанската активност. Нещо повече, с Постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2011 г., освен дивидент в размер на 80%, държавата изземваше изцяло и неразпределената печалба от минали години.

От министерството отбелязват също и че в повечето случаи това не са били налични пари в държавните компании, тъй като същите са били инвестирани в активи или с тях са погасени стари задължения. Така държавните компании се видели принудени да теглят кредити, за да изплащат дивидента.

Това е и една от причините за рязкото влошаване на ликвидността в енергетиката и на значителното отлагане на инвестиционните програми на дружествата от сектора, твърдят от икономическо министерство.