"Добрата новина е, че след НДСВ на власт идва БСП".

Това заяви Румен Овчаров пред бТВ. Така той коментира състава на служебното правителство. Овчаров каза още, че по повод новото служебно правителство членове и симпатизанти на БСП му се обаждали да го питат кой е спечелил президентските избори - кандидатът на БСП, на ГЕРБ или на някакво възродено НДСВ.

"Ген. Радев беше избран, за да направи промяната. Тази промяна не преминава през приемственост с политиката на ГЕРБ и заявки за запазване на статуквото. Днес чух от ген. Радев достатъчно ясни указания, че всичко трябва да бъде проверено и да бъде изнесена истината", заяви Овчаров.

Според него шансът да се случи новата лява вълна е много голям. Овчаров все пак предупреди:

"Има много голяма опасност, ако БСП наистина си повярва, вместо завръщането на джедаите да гледаме отмъщението на ситите".

Той коментира и твърденията на БСП, че е възможно скоро да има режим на тока заради несправяне на правителството на ГЕРБ с натоварването на системата в студените дни.

"БСП не чертае апокалипсис, не създава паники. Прочете два документа. Само ги прочете. Състоянието на системата е критично, но днес има светлинка в тунела. БСП просто изнесе фактите такива, каквито са", каза Овчаров.

Той обясни, че напрежението в системата намалява, което обаче увеличава потреблението на ток и крайните потребители ще плащат повече.

"Хората трябва да знаят, че ситуацията е напрегната. Г-жа министърката се опитва да замаже проблемите с лимонов сок. Защо складовете на въглища в мини "Марица-изток" имат запас за два дни, след като имат 14-дневен запас. Язовирите са под 40%. Системата не беше готова", каза Овчаров.

Той се изказа ласкаво за новия енергиен министър Николай Павлов. Според него той ще има сериозен и обективен поглед върху енергетиката.