Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

1,5 милиарда долара са натрупали за броени дни иракските джихадисти от терористичната групировка “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ), съобщава в. “Гардиън”.

Огромната плячка е от ограбени банки и военни обекти в град Мосул. Той падна в ръцете на терористите на 10-и този месец. На идния ден над половин милион бежанци напуснаха втория по големина град в Ирак в търсене на спасение от зверствата на ИДИЛ.

Правителствените сили са се добрали до информацията, след като са се сдобили с над 160 USB стика, разкрива “Гардиън”. Там те се натъкнали на имена и псевдоними на джихадистите и на техните тартори, на кодове и инициали на информатори на терористите от редица министерства в Багдад, както и на цялата информация за финансовото състояние на ИДИЛ.

“Бяхме стъписани, американците също. Не можехме да повярваме на очите си”, казал за изданието офицер от иракските спецслужби, пожелал анонимност.

Безценната информация е била получена два дни преди да падне Мосул в ръцете на джихадистите. Заловен е бил ключов куриер на военния командир на ИДИЛ. След продължителен разпит, който най-вероятно не е бил само словесен, куриерът изпял името на командира – Абдулрахман ал Билави.

Само часове по-късно Ал Билави бил мъртъв. В дома му били открити USB стиковете с огромното количество секретна информация. В момента тя се обработвала от експерти на ЦРУ.

Според информатора на “Гардиън” преди офанзивата в Мосул терористичната групировка ИДИЛ разполагала с 875 милиона долара – в брой и ценни книжа. След като градът паднал в ръцете им, състоянието набъбнало с още 1,5 милиарда долара от грабежи на банки и военна плячка.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.