Служебното правителство да разсекрети подробности около „Южен поток“, призоваха днес от Реформаторския блок. Лидерите на СДС и ДСБ Божидар Лукарски и Радан Кънев обявиха, че не очакват това да стане на утрешния КСНС, каквито предварителни заявки имаше.

Самият Реформаторски блок не е във формата на съвета при президента и не е бил поканен, каквато възможност по принцип има по закон.

Радан Кънев призова за „силен служебен министър на енергетиката“, който трябвало да бъде консенсусна фигура между всички политически сили, спечелили евродепутатски места. От РБ искат служебният министър да разпусне незабавно и цялото ръководство на ДКЕВР.

Бившият министър на енергетиката в кабинета „Борисов“ Трайчо Трайков допълни, че претенциите на Европейската комисия към документите за „Южен поток“ идват от две направления:

Първото идвало от дирекцията, която се занимава с общия пазар. Оттам питали защо в документите за избор на изпълнител пише, че фирмите са поставени при равни други условия, а в същото време с преимущество щели да се ползват тези от Русия

Второто питане идвало от дирекция „Енергетика“ на ЕК и касаело въпроса, доколко по „Южен поток“ може да тече друг газ освен руски. 

Трайков посочи още, че единствените два документа, свързани с проекта, които са били подписвани в неговия мандат като министър, са едно споразумение между БЕХ и „Газпром“ и едно за развитието на „Южен поток“. Окончателното инвестиционно решение е било взето доста след като той вече не е бил министър. 

Самият Трайков бе освободен от поста през 2012 г., около година преди кабинетът на ГЕРБ да подаде оставка. 

От РБ поискаха още разширени консултации при президента Росен Плевнелиев, на които да се вземат две решения. Едното е, че всички партии трябва да се обединят около номинацията за български еврокомисар, тъй като сегашното правителство не било легитимно да го издигне. И второто – отново всички партии с представители в ЕП да вземат решение за това кои да са служебният министър на вътрешните работи и неговите заместници. 

От бъдещия служебен кабинет десните поискаха още да освободи всички областни управители, тъй като те имат големи правомощия при провеждането на бъдещи избори. 

Реформаторите не подминаха и актуалната от последните няколко дни тема за войната между Делян Пеевски и Цветан Василев:

  „Реформаторският блок е фактор в българската политика. Разчистването на България от мафията е свързано с Делян Пеевски и Цветан Василев“, посочи Радан Кънев.