Тереза Мей очаква Великобритания и САЩ отново да станат заедно световни лидери, предаде Ройтерс.

Тя пристигна на официална визита в САЩ. Британската премиерка е първият чуждестранен лидер, когото Доналд Тръмп ще посрещне след встъпването си в длъжност като президент на САЩ. Срещата между двамата е насрочена за днес в Белия дом.

Мей е в САЩ от вчера. В първия си ден там тя бе във Филаделфия, където се срещна с конгресмени.

"Имаме шанса, всъщност отговорността, да възродим специалните си отношения за тази нова ера. Двете страни отново имаме отговорността заедно да сме водещи, защото светът преминава през период на промяна. И в отговор двете страни могат или да останат странични наблюдатели, или да използват шанса отново да играят водеща роля в света заедно", каза Мей.

Тя допълни, че очаква с нетърпение срещата с Тръмп и че е доволна, защото новата администрация е направила търговското споразумение между двете страни един от първите си приоритети. Самият Тръмп написа в туитър, че е принуден сам да обсъжда търговските въпроси, тъй като все още си няма министър на търговията.

Наблюдатели нарекоха речта на Мей "ода за специалните отношения между двете страни". Британската премиерка постоянно правеше препратки към легендарните си предшественици Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър.

Доверявай се, но проверявай

Същевременно Тереза Мей предупреди САЩ относно руския лидер Владимир Путин.

"Когато става дума за Русия, най-мъдро е да се вземе пример от президента Роналд Рейгън, който в преговорите с руския си колега по онова време Михаил Горбачов имаше навика да следва тази поговорка: "Доверявай се, но проверявай." В случая с президента Путин моят съвет е: "Сътрудничи, но бъди предпазлив, пази се!", каза тя пред конгресмените.

Те посрещнаха думите й с аплодисменти. Предупреждението на Мей бе по повод многократно изразените от Тръмп намерения за сближаване с Русия.