"Премиерът Борисов беше прекалено добър".

Това заяви зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов пред бТВ.

"Прекалено даде права на министри, които злоупотребяваха с неговото доверие. В не малко от случаите отговорността носеха съответните министри. Вицепремиерите трябваше да бъдат един защитен щит на премиера Борисов. Трябва да има съответните нива, в които всеки трябва да отговаря за действията и политиките, които се правят", поясни Цветанов.

И допълни, че подобни мнения се споделяли в парламентарната група на ГЕРБ.

Цветанов каза, че следващите правителства също ще бъдат "форма на коалиционно споразумение".

"Ние ще се стремим да вземем максимален резултат, но трябва да оставим възможността за коалиция", каза Цветанов.

Той изрази резерви към някои от министрите в служебния кабинет с премиер Огнян Герджиков. Цветанов разказа, че вътрешният министър Пламен Узунов е бил кандидат за шеф на МВР-Пловдив по времето, когато той е бил министър.

"Не го одобрих. Не смятах, че това е най-подходящия човек. Поради обстоятелства, които не трябва да ги коментирам сега. За това изпратих човек от София. Там в исторически план има много интересни политически процеси", обясни Цветанов.

Той каза още, че има резерви към земеделския министър Христо Бузуков, но не уточни какви.

"Бъдещето ще покаже", многозначително заяви Цветанов.

За пореден път той припомни успехите на отиващото си правителство - над 180 гласа за конституционни промени, избор на главен съдебен инспектор, 5.5% заварен дефицит, докато сега има 1,6% излишък, връщане на туристи, прагматична политика и др.

"Много е трудно да реализираш определен управленски политики, когато вървиш на конфронтация. 2013-2014 г. парламентът беше със заграждения., белия автобус извеждаше депутатите. Това ли е алтернативата? Те това могат да предложат. Същото говориха 2013 г., когато правиха кампанията".

Това каза Цветанов, отговаряйки на критиките на БСП. На въпрос дали ако ГЕРБ спечели изборите отново Бойко Борисов ще бъде посочен за премиер Цветанов заяви:

"Имате ли съмнение, че някой друг трябва да съставя правителство? Имате ли съмнения, че лидерът на една партия няма да бъде предложен? Експертът Орешарски ни даде 5,5% дефицит и корупционни практики".