Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всички кандидати за публични длъжности в институциите, не само тези, които се явяват на избори, ще подлежат на задължителна предварителна проверка за досие от Държавна сигурност и службите на Българската народна армия. Това реши парламентът в предпоследния си работен ден днес. Предложението за промяна и разширяване на обхвата на закона за досиетата дойде от депутатите Мартин Димитров, Петър Славов (Граждански съвет) и Методи Андреев (ПГ на ГЕРБ). Новите текстове минаха през пленарната зала с гласовете на управляващите от ГЕРБ.

Досега всички ръководители на институции имаха право да поискат предварителна проверка за минало в комунистическите служби на бъдещите кадри. За това обаче се искаше съгласие от кандидата. Резултатите от тези проверки не се обявяваха публично, а имената на агенти и служители на ДС от тези списъци се публикуваха само ако човекът с досие наистина заеме даден пост. Предварителната проверка за досие досега беше задължителна само за кандидатите на всички видове избори - за президент и вицепрезидент, депутати, евродепутати, кметове и общински съветници. 

Димитров, Славов, Андреев и компания се пребориха и за разширяване на списъка от длъжности, които подлежат на проверка за минало в комунистическите служби. Вече ще се обявяват например синдиците на банкови институции. "Искаме проверка и на новите кредитни милионери от КТБ", обясни Петър Славов, след като се гласува да се проверяват в комисията по досиетата и синдиците и квесторите, регистрирани в Централната банка.

В списъка с лица, чието агентурно минало ще се обявява в бъдеще, вече са и висшите кадри във Висшия съдебен съвет и инспектората към него. Същото ще важи и да позициите в  регулаторите - Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за енергийно и водно регулиране и т.н. В документите на ДС ще се рови и за данни за съдебните заседатели, решиха още депутатите днес. 

БСП закономерно бяха против и искаха всеки от описаните параграфи да отпадне. Но това не стана.

 

Коментари

Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Леле, Илиян и Владко какво ли ще правят?

Ще гризат сухия лебец отвън ли?
 's picture

Nikolai Nikolov

Много късно мандалотос лопна

Много късно мандалотос лопна , даже кагебистрите се на гуша ,а гестапото, медал получи от ГЕРБ.
Stoqn Petrov's picture
Stoqn Petrov
chrome

Май ще се наложи спещен внос

Май ще се наложи спещен внос на публични личности :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.