Всички кандидати за публични длъжности в институциите, не само тези, които се явяват на избори, ще подлежат на задължителна предварителна проверка за досие от Държавна сигурност и службите на Българската народна армия. Това реши парламентът в предпоследния си работен ден днес. Предложението за промяна и разширяване на обхвата на закона за досиетата дойде от депутатите Мартин Димитров, Петър Славов (Граждански съвет) и Методи Андреев (ПГ на ГЕРБ). Новите текстове минаха през пленарната зала с гласовете на управляващите от ГЕРБ.

Досега всички ръководители на институции имаха право да поискат предварителна проверка за минало в комунистическите служби на бъдещите кадри. За това обаче се искаше съгласие от кандидата. Резултатите от тези проверки не се обявяваха публично, а имената на агенти и служители на ДС от тези списъци се публикуваха само ако човекът с досие наистина заеме даден пост. Предварителната проверка за досие досега беше задължителна само за кандидатите на всички видове избори - за президент и вицепрезидент, депутати, евродепутати, кметове и общински съветници. 

Димитров, Славов, Андреев и компания се пребориха и за разширяване на списъка от длъжности, които подлежат на проверка за минало в комунистическите служби. Вече ще се обявяват например синдиците на банкови институции. "Искаме проверка и на новите кредитни милионери от КТБ", обясни Петър Славов, след като се гласува да се проверяват в комисията по досиетата и синдиците и квесторите, регистрирани в Централната банка.

В списъка с лица, чието агентурно минало ще се обявява в бъдеще, вече са и висшите кадри във Висшия съдебен съвет и инспектората към него. Същото ще важи и да позициите в  регулаторите - Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за енергийно и водно регулиране и т.н. В документите на ДС ще се рови и за данни за съдебните заседатели, решиха още депутатите днес. 

БСП закономерно бяха против и искаха всеки от описаните параграфи да отпадне. Но това не стана.