Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

МОСКВА--Русия наложи тази сутрин предплата на газовите доставки за Украйна, позовавайки се на хронически неизплащани дългове за тях.

"Днес в 10 часа московско време (8 часа българско време) "Газпром", в пълно съответствие с договорните задължения премина към предплащане на доставките към "Нафтогаз Украйна," съобщи руският газов монопол.

Официално изказване на представителя на "Газпром" Сергей Куприянов пред ИТАР-ТАСС гласи, че природният газ за европейските потребители се доставя в пълен обем.  

В къщото време компанията посочва, че Европейската комисия е била уведомена за възможни прекъсвания в преноса на газ, в случай че „Нафтогаз Украйна” несанкционирано присвоява количества от транзитните потоци.

„Газпром” подчертава, че ще положи максимални усилия, за да не допусне потенциални прекъсвания в транзита на газ за европейските потребители. 

Компанията съобщи и че е внесла в международния арбитражен съд в Стокхолм иск за 4,5 милиарда долара срещу „Нафтогаз Украйна“.

Русия беше дала срок на Украйна до 8 часа тази сутрин да се издължи по 2 милиарда долара неплатени сметки за газ.

Страните до последно преговаряха в Киев, но няколкочасовата среща с посредничеството на Европейската комисия завърши без споразумение.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер е предложил Украйна да плати 1 милиард долара до днес, а останалото – на шест вноски.

„Украинската страна беше готова да приеме това, но за момента руските партньори не бяха,“ съобщи Европейската комисия.

Газовият спор започна в началото на април, когато Русия едностранно повиши цената на 1 000 кубически метра газ на 485 долара от 268 долара. Това стана, след като украинската прозападна опозиция свали близкия на Кремъл президент Виктор Янукович.

На последния пети кръг преговори миналата седмица Русия беше предложила цена от 385 долара, Украйна настоява за 285 долара.

Последното предложение е предвиждало Украйна на плаща 385 долара през зимата и 300 или „няколко долара повече“ през лятото. „Газпром“ обаче е настоявал за незабавно плащане на 1,9 милиарда долара от дълга, който той твърди че 4,5 милиарда долара и твърда цена от 385 долара за 1 000 кубически метра газ.

Ключови думи

Коментари

Да им го... на рубладжиите

стелт

Украина непременно трябва да направи следното: 1. да се справи с руския износ на "въстания" на собствената си територия. Като унищожи изцяло ГРУ-шниците! Без никаква милост; 2. да развие скоростно производството на собствени находища на газ, които ги притежава. А тя ги притежава в предостатъчен размер; 3 да се спазари бързо с ЕС за квоти за износ на определени стоки, които произвежда в големи количества; 4. да направи конвергенция на военното си производство от към Русия към останалия свят. А Украина произвежда качествени военни стоки;5 Ако успее да се справи с петата си руска колона, Украина ще я бъде!

стелт

Общо взето - голям майтап! Всички български русофилистици разбират ли, че с минусите си, се преброяват? Или са толкова тъпи? Или си мислят, че са недосегаеми? Или си мислят, че са на власт?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.