МОСКВА--Русия наложи тази сутрин предплата на газовите доставки за Украйна, позовавайки се на хронически неизплащани дългове за тях.

"Днес в 10 часа московско време (8 часа българско време) "Газпром", в пълно съответствие с договорните задължения премина към предплащане на доставките към "Нафтогаз Украйна," съобщи руският газов монопол.

Официално изказване на представителя на "Газпром" Сергей Куприянов пред ИТАР-ТАСС гласи, че природният газ за европейските потребители се доставя в пълен обем.  

В къщото време компанията посочва, че Европейската комисия е била уведомена за възможни прекъсвания в преноса на газ, в случай че „Нафтогаз Украйна” несанкционирано присвоява количества от транзитните потоци.

„Газпром” подчертава, че ще положи максимални усилия, за да не допусне потенциални прекъсвания в транзита на газ за европейските потребители. 

Компанията съобщи и че е внесла в международния арбитражен съд в Стокхолм иск за 4,5 милиарда долара срещу „Нафтогаз Украйна“.

Русия беше дала срок на Украйна до 8 часа тази сутрин да се издължи по 2 милиарда долара неплатени сметки за газ.

Страните до последно преговаряха в Киев, но няколкочасовата среща с посредничеството на Европейската комисия завърши без споразумение.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер е предложил Украйна да плати 1 милиард долара до днес, а останалото – на шест вноски.

„Украинската страна беше готова да приеме това, но за момента руските партньори не бяха,“ съобщи Европейската комисия.

Газовият спор започна в началото на април, когато Русия едностранно повиши цената на 1 000 кубически метра газ на 485 долара от 268 долара. Това стана, след като украинската прозападна опозиция свали близкия на Кремъл президент Виктор Янукович.

На последния пети кръг преговори миналата седмица Русия беше предложила цена от 385 долара, Украйна настоява за 285 долара.

Последното предложение е предвиждало Украйна на плаща 385 долара през зимата и 300 или „няколко долара повече“ през лятото. „Газпром“ обаче е настоявал за незабавно плащане на 1,9 милиарда долара от дълга, който той твърди че 4,5 милиарда долара и твърда цена от 385 долара за 1 000 кубически метра газ.