Индексът за възприятие на корупцията на България през 2016 година е 41 пункта, като с това страната заема 75-о място в световната класация. Това съобщи "Прозрачност без граници" в годишния си доклад.

Всъщност излиза, че в годината на т.нар. Съдебна реформа ние не сме мръднали - стойността на индекса е същата като през изминалата година, но поради напредъка на други държави България се придвижва назад в общата световна класация от 69-о място (през 2015 г.) до 75-о място през настоящата година.

С това страната ни заема последно място в класацията на държавите членки на Европейския съюз (за сравнение: средната стойност на индекса за ЕС е 65,36).

Както се вижда от диаграмата, на първо място е Дания - единствена с "космическия" показател 90 (числата между 90 и 100 отговарят на "много чисто", б.р.).

В рамките на субрегионалната класация на държавите от Югоизточна Европа страната ни заема междинна позиция, като индексът й е по-нисък дори от средния за Балканския регион (41,91). Сравнението с общата средна стойност на индекса в глобален мащаб (42,94) също е показателно за съществен проблем в борбата с корупцията в страната.

Стойността на индекса на България за 2016 г. показва не само липса на развитие в рамките на един относително дълъг период – на фона на другите държави членки на ЕС, индексът откроява тенденция на драстично изоставане, казват от неправителствената организация.

Анализът на резултатите през 19-те години, в които България е част от изследването, дава основание за критична оценка, че борбата с корупцията е в застой.

Сравнителните данни за индекса на България за последните пет години показват липса на какъвто и да било напредък: индексът на България остава далеч под критичната стойност от 50 пункта, което е показател за системно несправяне с корупцията.

Под критичната летва от 50 пункта компания - що се касае до еврочленките - ни правят още Гърция, Италия, Румъния, Унгария, Хърватия (от лошо към по-добро, б.р.).

Страната ни пък дели 75-ото място с друга държава от региона, Турция, както и с Кувейт и Тунис.

Преди нас са Буркина Фасо, Гана, Руанда, Намибия, Куба, Сао Томе и Принсипе, Зелени нос и мн. др.

Пълния списък, изготвен от "Трансперънси интернешънъл", може да видите тук.

Сравнителните резултати от изследването за България подчертават остра необходимост от промяна в политиката за противодействие на корупцията, като в тази връзка трябва да бъде изоставен формалният подход в борбата с корупцията и да бъде проявен ясен ангажимент за дълбоки реформи в институциите, които играят основна роля в тази област.

На дъното на класацията от 176 държави са Сомалия (последно място - 10 пункта). Южен Судан 175-и (11 пункта), Северна Корея - 174-та (12 пункта), Сирия е 173-та, а Либия, Судан и Йемен си поделят 170-ата позиция. Афганистан е 169-и, Гвинея-Бисау - 168-а, а Ирак и Венецуела си поделят 166-ото място. 

"Трансперънси интернешънъл" ("Прозрачност без граници") предупреждава, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава, съобщи Асошиейтед прес. Като пример са посочени Унгария и Турция, чиито индекси са се влошили през последните години, докато Аржентина се е придвижила на по-добра позиция след свалянето на популисткото правителство.

А ето и видеото, подготвено от "Трансперънси интернешънъл".