Лидерът на ДСБ Радан Кънев и политици от ДСБ, кандидатът за президент на десните Трайчо Трайков, депутати от Гражданския съвет като Мартин Димитров, Иван Иванов и др. ще представят утре надпартийната платформа "Нова Република". Събитието ще е в хотел "Радисън" в София в ранния следобяд. Ето какво пишат организаторите:

Заедно ще подпишем Надпартийна платформа за Нова Република, за да изградим:

- Нова българска Република, стъпила на силни институции, върховенство на закона и безкомпромисна война с корупцията и мафията;

- Нова икономика с ниски данъци, които да остават близо до хората по места, със свобода за бизнеса от партиен рекет и обръчи, със силни и независими регулатори срещу картелите;

-Нова надежда, с политика в интерес на българските семейства и силна връзка между Българите в Родината и българите зад граница.

Инициативата беше предшествана от срещи в страната през последните месеци. Предстои и по-голямо събитие на инициативата на 4 февруари. Заявката на платформата идва преди очаквания "обединителен конгрес" на партиите от Реформаторския блок - СДС, ДБГ, НПСД, БЗНС и БНД. Той ще е тази събота в София. Идея за такъв конгрес имаше още при учредяването на РБ, когато ДСБ и Гражданският съвет бяха част от обединението, но тогава именно СДС и ДБГ го провалиха.

Очаква се в събота РБ да избере общи ръководни органи на коалицията. Според запознати структурата ще "наподобява тази на Европейската комисията"

По-рано днес Изпълнителният съвет на РБ одобри принципите, на базата на които да се водят разговорите с други дясноцентристки партии за развитие на РБ. Те са следните:

1. Споделят дясноцентристките ценности;
2. При които няма съпричастност на ръководните органи и кандидатите за публични длъжности към репресивните органи на комунистическата Държавна сигурност;
3. Изповядват евроатлантически ценности;
4. С които имаме обща оценка за участието на РБ в мандата на 43-то Народно събрание;
5. Споделящи позицията за приоритетно партньорство в рамките на 44-то Народно събрание с партиите от семейството на ЕНП.

За преговорите ще отговарят Петър Москов и Найден Зеленогорски.