Европейският съюз днес се разграничи от намеренията на американския президент Доналд Тръмп да напуска и предоговаря споразумения за свободна търговия, които страната му е подписала. 

"Твърдо сме решени да се противопоставим на тенденцията за унилатерализъм (едностранност - б.а.)", каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. "31 милиона работни места зависят от износа в ЕС."

"Комисията е убедена, че като работим с партньори със същото мислене, не само ще подобрим възможностите за нашите икономики, но и ще формираме глобализацията, така че тя да съответства на нашите ценности за отворено, справедливо и основано на правила общество. С други думи - Европа е отворена за бизнес", добави той.

Тръмп обяви вчера, че администрацията му ще започне да предоговаря НАФТА, споразумението за свободна търговия с Канада и Мексико и че САЩ напускат Транстихоокеанското партньорство, което очаква ратификации от 12-те си държави участнички. Той не каза нищо за бъдещето на преговорите между САЩ и ЕС за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), които са в ход от 2013 г.

Веднага след избора му на 8 ноември 2016 г. лидерите на ЕС поискаха да узнаят намеренията на Тръмп за ТТИП.

Схинас посочи, че ЕС е сключил или е в напреднали преговори за свободна търговия с повечето от страните от Транстихоокеанското партньорство, между които Япония, Сингапур, Виетнам.