Европейската комисия ще публикува утре годишните доклади за правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния, каза днес нейният говорител Маргаритис Схинас.

Докладите ще обобщят десетте години на наблюдението върху реформите на съдебните системи и борбата с корупцията и организираната престъпност в двете страни.

"Мисля, че те могат спокойно да пътвърдят ангажимента на на председателя (на Европейската комисия Жан-Клод) Юнкер, който каза публично по много поводи, че иска да види как този механизъм приключва през неговия мандат", каза Схинас за Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който Комисията наблюдава правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния. "Мандатът му, както знаете, продължава до октомври 2019 г."

"Ангажиментът на председателя Юнкер е още по-навременен в момента на годишнина, какъвто е случаят утре", добави той.

Той не коментира конкретно съдържанието на докладите, преди те да са обявени официално утре в 12 часа българско време.

Запитан от Клуб Z дали това ще са последните от вида си доклади в рамките на механизма, Схинас отговори:

"Не, не можете да допуснете това. Защото бях много ясен, казвайки какво е обещанието на председателя. Има още време до октомври 2019 г. Все още сме рано в цикъла, дори още не сме в средата на мандата."

Комисията не се ангажира с краен срок за отмяната на мониторинга, каза Франс Тимерманс, първият заместник на Юнкер, пред Клуб Z миналия декември.

Седмица преди това след среща с Тимерманс в Брюксел премиерът в оставка Бойко Борисов прогнозира, че догодина механизмът за България ще отпадне и към нея ще се прилага наблюдение, каквото има и върху останалите страни членки.

По-рано в кореспонденция с Юнкер Борисов поиска Комисията да признае на страната ни, че е постигнала напредък, и да намали показателите на мониторинга от шест на три.