Пет формации със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“. Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция.

Това сочат данни от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1002 пълнолетни български граждани, интервюирани по метода лице в лице. Теренът на изследването е проведен между 10 и 17 януари. Проучването е осъществено със собствено финансиране.

ГЕРБ остава на първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина. Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8%. Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа, твърдят от агенцията. На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, „Воля“ показва дори по-висок резултат. Около чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват. Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и „Да, България“ (0,7%) няма да имат представителство в парламента. Опцията „не подкрепям никого“ събира малко под 4%.

От агенцията са задали и по-общ въпрос: „Вие лично бихте ли гласували за нова политическа партия на предстоящите предсрочни парламентарни избори“. На него близо една пета декларират, че биха го направили, докато 65% отговарят отрицателно.

Въпреки високия процент на заявили, че ще упражнят правото си на глас, към момента не можем да очакваме избирателна активност по-висока от тази на президентските избори.

Новият президент Румен Радев към момента е най-популярният политик, сочат данните на "Тренд". Към момента на изследването Радев все още не беше встъпил в длъжност, уточняват оттам. Премиерът в оставка Бойко Борисов запазва добри нива на одобрение, като 30% от всички декларират положително отношение към него. Лидерите на БСП и на ВМРО Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов са с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки са с 21% положителен рейтинг.

Според анкетираните водещи приоритети трябва да са създаването на работни места, следвано от борбата с корупцията и икономическото развитие. Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, сочат данните.

Българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.