В прокуратурата - когато не им стига паметта или фактите, си измислят.

Това заяви бившият кандидат-президент от РБ и бивш министър на енергетиката Трайчо Трайков, който неотдавна се сдоби с обвинение за безстопанственост.

"След като прокуратурата напоително разказа за несъществуващи факти от постановлението за привличането ми като обвиняем,  има пълно радиомълчание от тях. Те използват този похват – започва нещо, без начение дали има или няма някакъв факт в това разследване и го държи, докато й е удобно.", обясни Трайков пред Би Ти Ви. 

По думите му в документа има само едно обвинение и то е, че като министър е дал съгласие Агенцията за приватизация да проведе сделката за продажба на миноритарния държавен дял от ЕВН. 

„Няма нищо за пенсионери, за фондове, за конфликти на интереси. Всичко това прокуратурата си го преразказва", припомняйки, че според разказа на държавното обвинение едно от нещата, за които Трайков е подведен под отговорност е, че е ощетил българските пенсионери с действията си по тази сделка. 

Бившият министър посочи и още едно разминаване между фактите и действителността във версията на прокуратурата -  според говорителката на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, одобрението на метода за приватизация от Комисията за финансов надзор било станало, когато председател на органа е била Димана Ранкова. Малката подробност е, че тя никога не е заемала този пост - последните двама на него бяха Стоян Мавродиев и бившия финансов министър Петър Чобанов. 

"Когато не им стигат фактите, те си ги измъкват, като един одесетворен Тръмп, те са много по-добри от него", каза още Трайчо Трайков.