Уважаеми Президент Радев,
Уважаема госпожо Председател на Народното събрание,
Уважаеми господин Министър-председател,
Ваше Светейшество,
Уважаеми Президент Стоянов,
Уважаеми Президент Първанов,
Уважаема госпожо Вицепрезидент Попова,
Уважаема госпожо Вицепрезидент Йотова,
Уважаема г-жо Кмет, дами и господа министри, народни представители и представители на България в Европейския парламент,
Почитаеми представители на държавните институции и политическите партии,
Ваши високопреосвещенства,
Уважаеми представители на религиозните общности в България,
Ваши Превъзходителства,
Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Скъпи сънародници,

Един извънредно труден, но успешен мандат приключи. Държах правилната посока, зададох правилните приоритети. Дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал, като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш - тръгвам си с високо вдигната глава. Хубавото на демокрацията е, че има мандатност. Работих 2 години като министър и 5 години като президент, посветено и всеотдайно за по-доброто бъдеще на страната ни. Властта за мен не бе цел, а средство да бъдеш полезен на народа си. Търсих не силата, а смисъла. Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах – това обединява, а не разединява. Посветих се на обществото. Ще продължавам да го правя и занапред.
Знаех, че кризите възникват, защото някой е нарушил върховенството на закона. Знаех, че мирът е в угроза, когато някой постави интересите над принципите. Вярвах, че правото на силата е най-голямото безправие. Затова се борих за върховенството на закона и се противопоставях на политиката на сила и геополитическо разпределение на сфери на влияние.  Работих за мир. А да има мир, зависи от всеки един от нас. Мирът и демокрацията, човешките права и свободи, се отстояват ежедневно и от всеки. Айнщайн казва: „Мирът не се поддържа със сила, той се постига с разбирателство.“ Затова водихме принципна и балансирана външна политика. Бяхме добър приятел с всички в региона, доверен партньор в Европейския съюз, силен съюзник в НАТО. Днес България стои добре на фона на извънредната нестабилност около нас и по света.

Уважаеми президент Радев,

Тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият. Властта обаче не е цел, а средство да служиш на народа си. Пожелавам Ви да носите гордо отговорността си, да бъдете мъдър и успешен президент.

Да превърнете Президентската институция не във властови център, а в център на баланса. Да отворите вратите на президентството за различните мнения, защото диалогът и дебатите са кислорода на демокрацията.

Ремарк казва: „Който се смята за безпогрешен, той е безмилостен!“ Пожелавам Ви да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която България да пострада. Нито един български президент до сега не е допускал такава.

Работете за прогрес, защото възходът на една нация се мери по прогреса в обществото. Успехът на една държава се мери не с размера на нейната територия, а с успеха на обикновения човек. Много наши сънародници живеят трудно, не виждат перспектива. Затова е важно да се работи за справедливост и прогрес, за модернизация и развитие, за повече, не по-малко демокрация и толерантност в обществото. Институциите да служат на гражданите, а не на силните на деня, да гарантират правила и справедливост за всички.

Нека не допуснем България да бъде отклонена от посоката на демократичното развитие и достойното място в европейското семейство. Нека всички се обединим и работим неуморно за постигането на националния идеал, зададен от Апостола на свободата, за „чиста и свята република“. Но нашата република е чиста и свята само толкова, колкото са чисти и почтени лидерите ѝ. Затова, пазете върховенството на закона и морала над всичко.

Уважаеми Президент Радев,

Искрено Ви желая успешен мандат и да държите здраво посоката на европейското и демократично развитие на България.

На добър час, г-н Президент!
Да живее България!