СИМОНА РУСЕВА

Максима, пръждосвай се!” е изписано с големи червени букви на ослепително бял зид. Уличният израз е употребен по адрес на една от най-харесваните и уважавани жени в света – Максима (43 г.), съпруга на холандския крал Вилем Александер (47 г.)

Повод за гневната реакция е лятната вила на коронованите особи. Тя се намира в село Доруфи на гръцкия полуостров Пелопонес. Върху парцел от 4000 кв. м има три жилищни постройки и басейн. Вилем и Максима купиха имота за 4,5 милиона евро преди две години. Тогава Вилем беше още престолонаследник. 

Майка му, кралица Беатрикс, му отстъпи короната на 30 април 2013 г.

Сега гневът на гърците е провокиран от денонощния шум – от месеци лятната резиденция се ремонтира по кралски вкус. Забиват се и бетонни колони, след което ще бъдат опънати мрежи от бодлива тел – преграда срещу нежелани посетители.
Гръцките съседи по неволя на кралското семейство са бесни и защото плажът пред имота се загражда, бил вече частна собственост. Точно там десетилетия наред селяните от Доруфи са се радвали на златен пясък и бистро море.

Те алармират медиите, пишат и жалби до правителството в Атина. Хората се позовават на гръцкото законодателство, според което плажовете са общонародна собственост.

Скандалът подклажда и Шон Конъри. 83-годишният холивудски актьор има вила, която е в съседство с кралската лятна резиденция. Той нямал покой заради непоносимия шум от багери и строителна техника. Конъри също подписал петицията на селяните.

Адвокатите на Вилем Александер контрират: “Имотът е купен от кралския двор и е холандска територия. Мерки за сигурност налагат строителните дейности. Всичко е съгласувано с гръцката държава.”

Кралската двойка Вилем и Максима

Нищо обаче не се споменава ще имат ли селяните достъп до плажа си.

Случаят от Пелопонес поразително прилича на този от Мозамбик. През 2009 г., когато Вилем още беше престолонаследник, хвърли око на райско кътче в природозащитен район на брега на Индийския океан. Видни холандски архитекти изработиха плана за разточителна вила и строителството започна.

На протест се надигна местното население, подкрепиха го природозащитни организации. Наложи се принц Вилем да продаде имота на мозамбикската държава.

Дали и сега, когато вече е крал, гърците ще го прогонят и от Пелопонес, още не се знае.