В реч пред Националния съвет на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова маркира основните пунктове на предизборната платформа на социалистите. С приповдигнат тон тя обеща по нещо на почти всички социални групи в обществото.

"Решителни действия срещу мафия и престъпност. Държавна грижа за българска икономика. Образование, което гарантира работа и кадри. Здравна система, до която всеки да има достъп. Нова данъчна политика, която да е справедлива. Култура и духовност, които градят ценностна система".

Това накратко бяха посланията на Нинова. Веднага след това тя започа да уточнява в подробности.

"Нека покажем на чуждите инвеститори, че са добре дошли, но ще работят по законите и правилата на България. Търговските вериги да продават процент българско производство", заяви Нинова.

И повтори идеята на социалистите за създаване на Фонд "Инвестиции" и Фонд "Индустрия" с държавни пари, с които да се подпомага дребния и средния бизнес, който създава работни места.

Според Нинова най-големият проблем в българското земеделие е, че няколко големи фирми в България усвояват огромна част от евросредства. А производството на зеленчуци, плодове, както и животновъдството, върви надолу. Тя предлага това да се реши чрез таван на субсидията за едни земеделски производител и преразпределение към малките производители в отраслите, които не са добре развити. Нинова се обяви и за скъсяване на веригата между потребител и производител.

"Стига с тия прекупвачи", заяви Нинова.

По отношение на образованието лидерът на БСП смята, че трябва да има 5-6 приоритетни специалности във въсшите училища, които са свързани с икономиката, които са финансирани от държавата и в които студентите учат безплатно.

Що се отнася до здравеопазването, според Нинова всеки, който си плаща здравните осигуровки, трябва да се лекува без да доплаща каквото и да е. А за бедните, които не могат да си го позволят, трябва да бъде създаден държавен фонд.

"Отказа ли се БСП от промяната в плоския данък? Не, не се отказваме", заяви Нинова.

Тя уточни, че за младите семейства се предвиждат да бъде освободени от лихви при закупуване на жилище до 100 хил. лв. А данък общ доход ще се намалява с 50 на месец за всяко дете. Нинова каза още, че пенсиите ще бъдат преизчислени, което ще доведе то това, че при старите и най-ниски пенсии те ще се увеличат с почти 20%. За средната класа данъкът ще продължи да бъде 10%.

"Богатите ще бъдат солидарни в българското общество", заяви Нинова.

И допълни, че хората с доходи над 10 хил. лв. ще плащат 20% данък. Нинова е убедена, че и бюджетът, и финансовата сфера са начин за въвеждане на справедливост.

Нинова изтъкна, че ще бъде променен Наказателния кодекс така, че да отпадне маловажността при случаи на битова престъпност.

"Маловажно ли е да откраднеш пенсията от 120 лв. на една баба ?! И 2 кокошки, и една пенсия ще бъдат важни", каза Нинова.

Тя допълни, че правилата ще бъдат променени така, че съдебният процес да стане по-бърз.

"Готови сме да се изправим и да не отстъпим пред борбата с мафията и престъпността", декларира Нинова.

Според нея въпреки отчетите и хвалбите на сегашното правителство у българския народ има усещане за справедливост.

"Ние заставаме на страната на този народ. Ние сме призвани да го изведем там, където искаме да бъде България. Знам, че можем, доказахме го само преди няколко месеца. Да дадем перспектива на народа си, да го уверим, че няма да го предадем по този път", заяви Нинова.

Според нея двугодишният период на управлението на Бойко Борисов и мнозинството в 43-тия парламент е върнало България назад.

"Преди 2 години мнозинството дойде на власт с обещание за реформи, осигуряване на икономически растеж, гарантирано нарастване на доходите, ниска нива на публичен дълг. Бяха започнати реформи в сферата на правосъдие, образование и здравеопазване. Какво се случва след 2 години? Държавният дълг нетно се увеличи - от 18,8 млрд. лв. през 2014 г. на 26 млрд. лв. през 2016 г. и достигна 30% от БВП. Правителството натовари няколко поколения български граждани да изплащат този дълг", заяви Нинова.

Според нея в България има липса на държавност, равнопоставеност, справедливост, няма икономическа програма, гарантираща висок и траен растеж, наблюдава се задълбочаваща се демографска катастрофа, задълбочаващо се неравенство.

Според Нинова народите по света са поискали справедливост и са се обявили против "върхушките, против малцината, които притежават 97% от богатството в света и се отнасят бездушно към другите, живеещи в бедност и нищета".