„Смятам, че е в интерес на САЩ и на света да имаме конструктивни отношение с Русия. Това бе начинът ми за действие по време на президентството ми“, заяви Обама по време на последната  си пресконференция в Белия дом. Но той посочи, че когато Владимир Путин е станал отново президент през 2012 г. „ескалиращата антиамериканска реторика“ е довела до по-голям „дух на съперничество, който е направил отношенията по-сложни“

Утре в Белия дом влиза новоизбраният президент Доналд Тръмп. 

Обама припомни, че Съединените щати са наложили санкции на Русия заради действията й в Украйна. Новото американско правителство на президента Тръмп не бива да забравя това, подчерта той.

Според него санкциите ще бъдат отменени, ако Русия промени политиката си към Украйна. По думите му, налагането на санкции срещу Русия е било "добър пример за жизненоважната роля", която САЩ трябва да играят в насърчаването и налагането на основните права по света.

Президентът призовава Тръмп да продължи да се опитва да убеди Русия да съкрати ядрените си оръжия. Той напомни, че се е опитвал да договори по-нататъшно съкращаване на ядрените арсенали с президента руския президент, но Путин не бил склонен на това.

Обама заяви, че идеята посолството на страната в Израел да се премести в Йерусалим е „експлозивна“ и добави, че е притеснен, че възможностите за разрешаване на близкоизточния конфликт въз основата на принципа на двете държави вехнат. Той посочи, че заселническа дейност на Израел на окупирания западен бряг би възпрепятствало създаването на двете държави, което САЩ смятат за най-добрия начин за разрешаването на конфликта между израелци и палестинци, предаде "Фокус". 

„Новоизбраният президент ще има своя собствена политика“, подчерта Обама. „Но околната страна е нестабилна. Виждали сме как в миналото едностранните действия по някои основни въпроси за някоя от двете страни може да доведе до експлозивна ситуация“, добави той.

В завоалирано предупреждение към встъпващия в длъжност новоизбран президент на САЩ Доналд Тръмп Обама заяви, че систематичната дискриминация и опитите да се изгонят мигрантите „на произволен или на политически признак, ще ме накара да надам глас“.

„Има различие между нормалното функциониране на политиката и някои въпроси, където нашите основни ценности може да бъдат заплашени“, заяви Обама. 

"Тази идея - за измами на изборите е нещо, което постоянно бе отхвърляно с доказателства“, заяви Обама. „Това са фалшиви новини – идеята, че хора без право на глас са гласували“. Вместо това президентът посочи обратния проблем, че има твърде много хора в страната с право на глас, които не са упражнили това право и че САЩ са единствената страна в развития свят, която по-скоро затруднява гласуването, а не го улеснява. Като свое притеснение президентът посочи и нечестното разпределение на избирателните региони в страната - процес познат като „Джеримандеринг“. 

„Смятам, че ще видим как хора с добри качества от всички раси, религии и ъгълчета на страната ще се издигат, защото точно това е силата на САЩ“, заяви Обама.

„Ако държим възможностите отворени, ще имаме жена президент, президент – латиноамериканец, президент – евреин, президент – индс“, посочи той и добави, че смята, че ще има президенти от смесени раси и „никой няма да може да знае как да ги нарече и това ще е добро“.

Обама посочи, че създаването на равни възможности ще даде възможност на всички хора да имат шанс да следват целите си – независимо дали тя е Белия дом или друго място. 

„Вярвам в тази страна. Вярвам в народа ѝ. Вярвам, че хората са по-добри отколкото лоши. Вярвам, че и трагични неща ще се случват. Знам, че има зло по света. Но смятам, че в края на краищата, ако работим здраво и ако сме верни на нещата, които чувстваме правилни, то светът ще стане по-добро място. Точно на това ме научи президентството“, заяви Обама. „Дълбоко в себе си смятам, че всичко ще бъде наред“, добави той.

Обама благодари на медиите и им пожела „успех“ , а не „сбогом“. „Надявам се, че ще продължите със същия инат да достигате до дъното на новините. Това, че бяхте тук ни запази честни“, посочи Обама.