Издирва се първият турист в курорта "Слънчев бряг" или негови преки роднини, съобщи агенция БГНЕС.

От летописната книга на туристическия комплекс се знае, че на 8 юни 1959 година първият гост на "Слънчев бряг" е Франтишек Силвестър от град Острава, Чехия. Летовникът е отседнал в хотел "Калина".

Негова единствена снимка има в книгата "История за Слънчев бряг". Фотосът показва посрещането на чеха в курорта, обясни Елена Иванова, председател на Управителния съвет на "Съюза на собствениците - Слънчев бряг".

Родните на Франтишек Силвестър се издирват, за да им бъде връчена награда – безплатна седемдневна почивка в "Слънчев бряг". Ваучерът ще бъде предоставен от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Борислав Ботев. Той пое ангажимента да осигури престоя им у нас, а наградата се дава по повод 55-тата годишнина на туристическия комплекс. Ботев припомни, че курортът "Слънчев бряг" е учреден на 30 юни 1958 година с постановление №120 на Министерския съвет на НРБ. Тогава в документите, "Слънчев бряг" фигурира като летовище.

"Откриването на първия турист посетил курорта "Слънчев бряг" или негови роднини, ще бъде голям успех. По-голяма реклама от тази, да се срещнем с тях и да ги докараме на почивка в "Слънчев бряг", едва ли ще имаме за Централна Европа и Чехия", каза Ботев.