Реформаторският блок предлага в края на мандата си 43-ото Народно събрание да защити евроатлатническата ориентация на България със специална декларация. Това обяви съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Ето какъв общ документ предлагат от коалицията:

Само преди няколко дни отбелязахме 10-годишнината от присъединяването на България към Европейския съюз – един от най-важните и най-консенсусни исторически избори на българските граждани. 

Във все по-сложната и напрегната международна обстановка в България предстои встъпването в длъжност на нов държавен глава и предсрочни парламентарни избори. Въпреки че страната ни е парламентарна република, в следващите месеци цялата отговорност за управлението ще лежи върху плещите на новоизбрания президент. Поради тази причина 43-то Народно събрание смята за своя отговорност и задължение да декларира категоричната евроатлантическата ориентация на нашата държава и да се обявява срещу всякакви опити този безалтернативен цивилизационен избор на българите да бъде подлаган на съмнение.

Депутатите от 43-то Народно събрание сме разтревожени от неуместните изявления на г-н Радев пред чужди медии, в които се намеква  за  ревизия на евроатлантическата принадлежност на България и се прокарват внушения за алтернативни позиции. Призоваваме новия държавен глава да се отнася с уважение към избора на българските граждани, да спазва конституцията и да не поставя стабилността на обществото и националната сигурност в риск заради чужди международни интереси.

От проекта за декларация не става ясно коя точно реплика на Румен Радев е проблемна според Реформаторите. Най-вероятно това е следният цитат от интервюто му пред France24, излъчено на 14 януари:

"Крим е украински, на украинската карта, но де факто е руски. Не можем да пренебрегнем реалността, че има руски флаг в Крим, това е реалността. Бъдещето ще бъде решено от гражданите на Крим".

Зеленогорски обясни, че внасянето на декларацията е в продължение на заявената в началото на политическия сезон амбиция на Блока отиващото си 43-то НС да декларира категорична воля да се спазва безусловно евроатлантическата ориентация на страната и припомни, че според социологията над 74 % от българите стоят зад членството ни в ЕС. И добави:

"Очакваме Радев да каже ясно и ще работи ли активно за съдебна реформа, за ефективно правораздаване и върховенство на закона, ще подпомогне ли процесите по стратегията по антикорупция и ще подкрепили ли приемане на антикорупционнен закон на България, както и цялата битка на българското общество срещу корупцията. Силно се надяваме да ги чуем утре, за да докаже г-н Радев, че е президент на цялата нация, а не на Левицата, която го развява като червено знаме."

На брифинга на Реформаторския блок се появи и проф. Калин Янакиев - основател на ДСБ. Коалицията използва темата, за да демонстрира, че там има хора, които подкрепят Блока.

Проф. Янакиев заяви по повод анекцията на Крим от Русия и констатацията на Радев за руския флаг, който се вее на полуострова - тема, която бе засегната и по време на предизборната президентска кампания:

"Недопустимо е президент на европейска държава да приема  като свършен факт и да се примирява с него при такава недопустима анексия на независима държава и нарушаване на териториалната й цялост. Ако някога някъде у нас се развее турски или руски флаг, така ли ще реагира бъдещият държавен глава и така ли ще защитава българския национален интерес".

По думите на Янакиев приоритетите на България са "задълбочаване на  интеграцията ни в евроатлантическото семейство и влизането в Шенген", а вместо това Румен Радев "говори пред чужди медии непрекъснато за премахване на санкциите срещу Русия". И попита:

"Нима е възможно да се толерира агресия срещу територията на независима държава?"

Той също призова новият държавен глава, който ще положи клетва пред Народното събрание утре, да декларира отчетливо евроатлантическа ориентация и да "изостави говоренето, харесващо се на евроскептици, популисти, антиевропеисти и откровено русофили", защото вече е президент на страна от ЕС и НАТО.