Министър-председателят в оставка Бойко Борисов е поздравил по телефона снощи новия председател на Европейския парламент Антонио Таяни. Това съобщи премиерът във фейсбук профила си.

"Снощи разговарях по телефона с новия председател на Европейския парламент Антонио Таяни минути след избирането му. Честитих му високото доверие и подкрепа, с които беше избран за председател на ЕП и му пожелах успешен мандат. По време на разговора обсъдихме общите предизвикателства пред Европа като темите Brexit, миграционната криза и сигурността на съюза", пише Борисов.

Двамата се обединили, че Европа трябва да остане силна и стабилна и страните-членки да бъдат единни при вземането на важните решения за бъдещето на европейските граждани.

"Избирането на г-н Таяни е голям успех за Европейската Народна Партия. От своя страна той пожела на ГЕРБ успех на предстоящите парламентарни избори в България, благодари за подкрепата от страна на българската делегация на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент и изрази увереност, че отново ще спечелим доверието на българските граждани", съобщава Бойко Борисов.

Антонио Таяни бе избран във вторник за председател на Европарламента. Досега той беше зам.председател на институцията, бивш еврокомисар. Определят го като приближен на бившия италиански министър-председател Силвио Берлускони. Депутатите гласуваха с 351 на 282 гласа в полза на Таяни след целодневен изтощителен таен вот в четири тура с първоначално седем кандидати.