"Никога не съм ползвал репресии. Моите колеги ме обвиняват, че съм мек, благ, прощавам".

Така се самооцени премиерът в оставка Бойко Борисов на годишната среща с бизнеса и правителството, организирана от "Капитал". Борисов уточни, че е ползвал репресии само когато е трябвало да махне "трите посредника на газ". Той каза още: "Съвестта ми е 100% чиста".

Борисов бил обиден на твърдението на Иво Прокопиев, че обвиненията, които прокуратурата повдигна срещу него, са "коледна честитка от Борисов, Цветанов и Пеевски".

"Моята съвест е 100% чиста, картички не пращам аз, освен личния ти SMS за Нова година, който ти пратих".

С тези думи Борисов се обърна към Прокопиев. 

Борисов коментира обстойно международната обстановка.

"Това, което Ренци иска, е най-доброто за Италия и за ЕС. Иска стабилна Италия", каза Борисов.

И допълни:

"Америка е нещо единно? Най-малко това виждам в САЩ в момента. Има протести. Там няма да бъде лесно, някои от политиките му (на Тръмп - б.р.) са в разрез на това, което досега сме мислили в Европа, че е правилно. Какво се случва с ЕС, предстоят избори в Германия и Франция. От сега тримата от кандидатите за президент на Франция казват, че няма да бъдат за санкции срещу Русия. Най-твърди досега бяха Оланд и Меркел. Другият кандидат (в Германия - б.р.) е срещу санкциите срещу Русия".

Борисов заяви, че правилно е подал оставка след изборите за президент. И изтъкна, че така е постъпил Дейвид Камерън във Великобритания след "Брекзит" и Матео Ренци в Италия.

"Трябва да стигнем до там политическият ни елит да понесе своята отговорност. Месеци наред подценявахме референдума. Когато нещо се поднесе по един начин, няма какво да умуваме, трябва да го изпълняваме. Политическите партии си мълчаха, защото мислеха, че е насочено срещу ГЕРБ и нас. Убеден съм, че няма да е по-добре, но това е волята на народа. Представете си една от политическите партии да има 2,5 млн. на изборите. Ние обяснихме ли го, говорихме ли го? Ами сега ще си понесем това, което си направихме сами", заяви Борисов.

Той отрече твърденията, че ГЕРБ ще прави коалиция с БСП.

"Как ще направим с БСП коалиция? Ще махнем плоския данък? По-добре да има правителства на малцинства, отколкото широка, размита коалиция. Преди 2 години направихме такава коалиция - изключително трудна работа. Който спечели изборите, да си поеме ангажимента, да си направи правителство и да управлява", коментира Борисов.

Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова ще участва в съставянето на служебното правителство и той е притеснен, че тя твърди обратното. Борисов се изказа скептично и за т. нар. нови партии.

"Кои ще са новите? Нали дойде Бареков нов? Ще дойдат такива, няма да са различни", убеден е Борисов.

Той заяви, че няма нищо по-хубаво за България от ЕС.

"Животът показва, че всичко, каквото прогнозирам се случва", завърши премиерът.