Преди дни Ямайка илюстрира със замах едно от най-големите международни правни недоразумения, декриминализирайки употребата на марихуана. Всеки почитател на Боб Марли, и на ямайската музика като цяло може би се пита - "Ама там незаконна ли е била?"

И има защо - употребата на магическата трева в бившата английска колония от години е абсолютно свободна практика. Макар още от 1913 г. да има официална абрана за култивация и продажба, повече от век ямайците купуват и палят необезпокоявани. В миналото марихуаната, дошла като практика с индийски заселници, е била възприета като пенкилер, билката за всякаква болка и неприятност. И до днес се продава спокойно, често открито.

Един от най-емблематичните и странни моменти в историята на Ямайка, например, също е свързан с марихуаната. През 30-те години на миналия века на острова възниква нова религия - Растафарианството. По някаква причина, която може да обясни само дълбоко потънал в религиозните изследвания специалист, растафарианците вярват, че тогавашният император на Етиопия - Хайле Селасие - е новият месия, второ прераждане на Христос или самият Бог-баща. 

Малко религии по света имат жив бог, и когато през 1966 г. Селасие решава да посети Ямайка, посрещането му се превръща в едно от най-големите събития за страната, в която вече има близо 500 000 вярващи. Когато етиопският държавен глава слиза от самолета, го посреща ниско стелеща се мъгла - предизвикана от десетките сплиове, бонгове и лули, запалени от ямайците, и тътен на барабани. Години по-късно западни журналисти питат Селасие защо не е открекъл божествеността си, като очевадно не вярва в нея - на което той отговаря така:

"Кой пък съм аз че да оспорвам техните вярвания?"

А може би "облакът от ганджа", както го определя един очевидец, е предизвикал у императора онова божествено чувство, и той нито веднъж не е отрекъл божественността си пред ямайците...

Идеята на тази малка история е да се илюстрира колко съществена част от ямайската култура е марихуаната. Наистина, през годините е имало случаи на прилагане на закона, хора са арестувани за притежание, и може би най-същественото - хората с обвинения са изгубили възможността си за виза за САЩ. Така че декриминализацията в Ямайка е една добра стъпка за нейното общество.  Човек обаче се чуди каква правна недомислица създава закон, който не се прилага в 95% от случаите, а когато се приложи, съсипва животи? Закон, който е против една от значимите традиции на народа? Все едно да забраниш ракията на българина...

Но да отидем на друго място, с други закони - Северна Корея. Може би най-тежката диктатура, вероятно най-лошия режим, под който можеш да живееш... Там марихуаната е напълно легална. Не е въпрос на изостаналост - наказанията за употреба и разпространение на други наркотици, като амфетамини и кока например, са ужасяващи (а в Северна Корея "ужасяващо" е по-страшно от където и да е било по света). Просто конопа е изцяло легален.

И то не само като коноп - т.е. Растението, чиито масла се ползват в индустрията (което е ужасяващо евтино за отлеждане и изключително полезно като приложение). Напротив, марихуаната активно се пуши в Северна Корея. Законът въобще не я е легализирал, защото никога не е била нелегална, и никога не е била считана за наркотик. Дори местната дума - "ип тамбае" - означава просто "тютюнево листо".

Не само това, пушенето на трева е изключително популярно в страховитата корейска армия, една от най-големите в света.

Странното правно недоразумение по въпроса с марихуаната е видно при тези две крайности - либералната държава, където билката се употребява постоянно, но доскоро е незаконна, и най-ограничения режим на планетата, където никога не е била забранена.