Птичи грип е открит в 55 птицеферми в България, а още 4 огнища са установени при диви патици. Това показват актуалните данни на Министерството на земеделието и храните.

Въпросните ферми са както за промишлено производство, така и тип "лично стопанство".

За първите 3 огнища на опасната болест по птиците беше съобщено на 19 декември 2016 г. - в областите Видин, Враца и Пловдив (голяма ферма за патета в с. Маноле). За да ограничат заразата, властите са умъртвили досега близо 430 000 птици, основно патици. Собствениците ще бъдат обезщетени от държавата.

Забранени бяха и пазарите за птици, както и ловът на пернат дивеч. Със съдействието на органите на МВР и ДАНС бе въведен контролно-пропускателен режим на всички превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с птичи грип. Въведена бе и забрана за достъп, вкл. любителски риболов в редица водоеми и места, обитавани от диви птици.

Регионът на Пловдив е най-силно пострадал от инфлуенцата (H5N8). Този щам се смята за сравнително безопасен за човека, но трябва да се овладее бързо, тъй като често води до появата на по-опасния щам H1N1. Евентуално заразяване може да случи при пряк контакт на хората със заразени птици. Вирусът може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване.

Няма опасност за хората при консумация на термично обработено пилешко месо и продукти, казват от Българската агенция за безопасност на храните.

Над 800 огнища на птичи грип са открити в Европа от октомври м. г. Засегнати са Франция, Германия, Испания, Словения, Великобритания и др. страни.