Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Симеон Дянков по делото за продажба на миноритарния пакет държавни акции в „ЕВН България електроразпределение“ АД. Бившият вицепремиер и министър на финансите от първото правителство на Бойко Борисов е обвинен в престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост. Това се казва в официално съобщение на прокуратурата.

По същото досъдебно производство вече бяха обвинени Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката от същото правителство, и бизнесменът и издател Иво Прокопиев.

Симеон Дянков е с мярка за неотклонение "Подписка". Той е обвинен за това, че в периода май-юни 2011 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев – Дянков като извършител, а Прокопиев като подбудител, е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за "Булброкърс" в размер на 1 276 618,85 лв. Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици за българската държава - 20 829 200 лв. имуществени вреди, казват от прокуратурата.

И още от обвинението срещу бившия вицепремиер:

"В нарушение на Закона за администрацията, устройствения правилник на Министерството на финансите и в заповед за определяне на ресор на зам.министър-председател, Симеон Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвяне на оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД на избрания инвестиционен посредник „Булброкърс"."

От държавното обвинение казват, че съгласно Закона за приватизация и след приватизационен контрол „изготвянето на оценки се възлага на независими оценители съгласно Закона за независимите оценители". По този начин Дянков е ограничил възможността на изпълнителния директор на приватизационната агенция да упражни тези си правомощия и от това са настъпили немаловажни вредни последици за бюджета на Република България. Настъпили са имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв., представляващи занижената стойност от „Булброкърс" на обявените за продажба 51 512 броя акции, представляващи 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение".

Едноличен собственик на "Булброкърс" е "Финансиа груп", част от "Алфа финанс холдинг". Мажоритарен акционер в "Алфа финанс холдинг" АД - тогава и сега - е Иво Прокопиев (с малко над 50%), а останалите акции се поделят между Константин Ненов и Иван Ненков.

Юлия Ненкова, председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация защити в четвъртък сделката с "ЕВН България електроразпределение".

"Цената на миноритарния дял е определена от пазара - сделката е извършена през Българската фондова борса и Агенцията по приватизация няма контрол върху определянето на цената. А консултантът по сделката - "Булброкърс", беше нает чрез конкурс", посочи Ненкова, която сега е председател на Комисията за защита на конкуренцията.

По-рано днес Дянков се яви в Столичното следствие, за да даде обяснения за продажбата на държавните акции от енергийното дружество.

В началото на 2017 г. се разбра, че Симеон Дянков ще бъде обвинен за престъпление по служба за приватизацията. Тогава от прокуратурата отбелязаха, че парите от продажбата на държавните акции са отишли в държавния бюджет, а не в т. нар. Сребърен фонд. Това е станало възможно чрез създаването на Държавна консолидационна компания, като тази идея била на Министерството на финансите, ръководено по това време от Дянков. От държавното обвинение съобщиха тогава, че тази схема е ощетила Сребърния фонд, в нарушение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (за т.нар. Сребърен фонд) и от това са ощетени българските пенсионери. По този въпрос от прокуратурата засега няма обвинение срещу Дянков.

Дянков живее в чужбина, прокуратурата не го откри веднага и за малко да бъде обявен за общодържавно издирване. До тази ситуация не се стигна, защото Дянков сам се обади в прокуратурата.