ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

"Чист като сълза няма никой, но че съм чистичък доста, няма никакво съмнение в това."  

Така лидерът на ББЦ Николай Бареков коментира прокурорската проверка, която тече срещу него, шефа на КТБ Цветан Василев, и депутата на ДПС и неосъществен председател на ДАНС Делян Пеевски. Сигналът срещу тримата беше подаден от "Протестна мрежа".

Бившият изпълнителен директор на ТВ7 направи и едно уточнение по повод вчерашния обиск в сградата, в която освен фирми, близки на КТБ, се помещава и въпросната телевизия.  Той отбеляза, че медията не е претърсвана, а фактът, че тя се намира в една и съща сграда с фирми на Цветан Василев, коментира така:

"Като мениджър не бях съгласен да се мести телевизията в сградата, особено след като разбрах, че там има офиси на Цветан Василев."

По думите му скоро щели да излязат и резултатите от проверката на НАП и тя нямало да покаже нищо нередно. Лидерът на ББЦ коментира и слуховете за открита война между Василев и Пеевски, както и факта, че да се обискират фирми, близки до КТБ, може да е било заради купуване на гласове в полза на ББЦ.

"Лично за мен би било голяма сензация, пък аз да не знам! Ако някой е купувал гласове, благодаря за тази мечешка услуга", каза той.

"Видяхме и някакви килъри, а може междувременно да са минали и да са купили някой глас за нас", така пък коментира друг контролирано пуснат вчера слух, че Пеевски и Василев взаимно са поръчали ликвидирането си. 

На въпрос какво е отношението му и към единия, и към другия, и симпатизира ли на някой от двамата, лидерът на ББЦ заяви:

"Да седнат двамата да се разберат,  кой ми е баща и кой ми е сестра".

Бареков приключи темата, заявявайки, че "нито е в този мач, нито по някакъв начин е зависим от тях."

"На друго ниво съм вече, те се крият, а Бареков е вече евродепутат."

Лидерът на ББЦ обяви и взетите на днешния Национален съвет на регионите решения относно предстоящите праламентарни избори. Той очерта три хипотези пред партията си, две от които взаимноизключващи се. Първата е ББЦ да се яви сама на вота. Втората - да запази или снижи броя на коалиционните партньори, т.е. да се лиши от ВМРО, ЗНС или Гергьовден. И третата - която изключва втората - коалицията да се разшири.

Новият политик предпочитал третата хипотеза. Като най-близък до сърцето му бъдещ партньор той посочи националистите от НФСБ. После допълни, че вече е провел няколко телефонни разговора с председателя на НФСБ Валери Симеонов. Под никаква форма нямало да разговаря обаче с БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака". Бареков обаче не изключи от сметките Реформаторския блок.

ББЦ е започнала и номинирането за депутатските листи, стана ясно още днес. Самият Бареков обяви, че ще се "натиска" за водач на пловдивската листа. Не стана обаче много ясно дали ако стане национален депутат, ще се откаже от мястото си в Европарламента. 

"Каквото народът каже, октомври може и да съм министър-председател", заяви скромно лидерът на ББЦ.

Като бъдещ премиер Бареков даде и управленска заявка: 

"Ще затворя митниците, ще спра "Южен поток" (който иначе до вчера щеше лично да строи - бел.ред.), ще направя реприватизация. Има чудовища на прехода, оставени от партиите. Тези чудовища ще ги умъртвя за секунди."

На финала лидерът на ББЦ, който обича да цитира Никола Вапцаров, този път перефразира Александър Македонски. Той сравни партиите в парламента, техните водачи и симпатинзанти с лъвове и агнета. Имало две партии от агнета, водени от Делян Пеевски и Бойко Борисов. Имало и една партия от лъвове, водена от агне - Сергей Станишев, както и една без водач, като в случая визира "Атака" и Волен Сидеров. Себе си Бареков определи като "един лъв".

По-рано в интервю за "Дарик" радио новият политик заяви, че вече се е наредил сред най-силните българи:

„В момента съм един от най-силните българи. Аз имам 11% - това е повече от това да имаш банка, самолет или телевизия. Първо, аз съм най-младият консерватор в Европа, приет съм на най-високо ниво от европейските партньорски партии. Толкова съм силен, че дори не обръщам внимание на тези разправии между политици и бизнесмени”.