Не съм искал да има скандали, каза Стефан Цанев пред журналисти в Народния театър преди представлението „Процесът против богомилите“, по негова пиеса във вторник. Първата ни сцена отбелязва 80-ата годишнина на драматурга със спектакли по негови текстове в два поредни дни – преди тях почитатели на автора могат да си купят в централното фоайе книгите му и да получат автографи лично от него.

Освен дълга опашка от желаещи за това обаче, срещата във вторник вечер бе белязана и от небивал за културно събитие медиен интерес – заради отказа на Цанев да получи орден „Златен век“ (по плановете на Министерството на културата това трябваше да се случи след представлението тази вечер).

Преди да се отправи към масичката за автографи, където десетки негови читатели търпеливо го изчакваха, Стефан Цанев каза няколко думи и пред медиите. Той посочи, че всеки има право да приеме и да не приеме награда и той самият е използвал това право.

„Не съм искал да има скандали, станаха без да искам – заяви писателят. – Моята награда е публиката тази вечер и артистите, които ме обичат – на мен това ми стига.“

Гостите на срещата със Стефан Цанев в Народния можеха да си купят неговата антология „Душата ми плаче за сняг“, току що излязла на пазара.

Гостите на срещата със Стефан Цанев в Народния можеха да си купят неговата антология „Душата ми плаче за сняг“, току що излязла на пазара.

След като посочи, че не иска повече да говори по казуса с Вежди Рашидов, Цанев обясни, че театърът е неговият живот. Писателят добави, че всеки, който казва, че писането е мъка, греши – че за него е радост и забавление и самият той изпитва истинско удоволствие от него.

„Искам в душите на хората да влезе светлина“, усмихна се той, а на себе си, за юбилея, пожела просто да е здрав.

Сетне Стефан Цанев се отправи към опашката от свои почитатели, много от тях тъкмо купили си и излязлата в понеделник от печат нова негова антология – „Душата ми плаче за сняг“, със стихове от периода 1956 – 2016, и търпеливо раздаде автографи, разменяйки по няколко думи с всекиго.

А след това всичко заедно влязоха да гледат спектакъла на Голямата сцена на Народния. В сряда там ще се играе и „Духът на поета“, отново по негова пиеса. Самият Цанев отново ще е в централното фоайе от 18,15 часа, за да раздава автографи.

"Площад Славейков"