Четиридесет и девет украински военнослужещи са били убити, след като проруските сепаратисти свалиха транспортен самолет през нощта над летището на източния град Луганск, предаде Ройтерс. Луганск е един от центровете на сепаратистките движения в Източна Украйна, която се обърна срещу проевропейското правителство в Киев.

"В нощта на 13-14 юни, терористите са стреляли с антисамолетно оръжие, картечница с голям калибър. Свалянето на ИЛ-76 е станало, когато е бил на път да се приземи", се казва в изявление украинското Министерство на отбраната.

Военният говорител Владислав Селезньов първноначално не е съобщил за убити войници, но по-късно в телефонен разговор е станало ясно, че 49 украински военнослужещи са били убити при свалянето на самолета.

Атаката е най-голямата от началото на операцията срещу сепаратистите. Ураинското правителство продължава военната операция срещу бунтовниците в източните части на страната, които продължават да настояват за присъединяване на територията към Русия.

Десетки са загиналите от началото на операцията, в това число правителствени войски, цивилни и бунтовници, посочва Ройтерс.