Барак Обама ще се сбогува с американците с прощална реч, която вместо във Вашингтон ще произнесе в Чикаго - града, от който тръгна към върховете.

Събитието е от 4 часа сутринта на 11 януари българско време.

Отиващият си президент ще се опита да окуражи поддръжниците си след шокиращата победа на Доналд Тръмп, пише АФП. Закоравелите му привърженици, много от които са афроамериканци, дръзнаха въпреки мразовитата зима в Чикаго да търсят безплатни билети за събитието. Сега те се продават за повече от 1000 долара единия в сайта Craigslist.

Пътуването на Обама щеше да бъде сантиментално пътуване назад във времето, ако не беше оглушителният шамар по средата на бурното предаване на президентския пост, отбелязва АФП. Тръмп обещава да заличи наследството на предшественика си и отправя лични обиди наляво и надясно.

Предизборната кампания от 2016 г. повдигна сериозни въпроси относно устойчивостта на американската демокрация. В почти безпрецедентен ход американското разузнаване обвини Кремъл за преобръщане на избирателните везните в полза на Тръмп. Демократите, пометени в политическата пустиня със загубата на Белия дом, Сената и Камарата на представителите, се борят да се прегрупират.

Обама, чийто рейтинг на одобрение се колебае около 55%, се надява да подготви съпартийците си за нови битки. Водещият автор на речи Коди Кийнън каза, че обръщението ще бъде около визията на Обама накъде страната все още трябва да върви.

"Това няма да бъде като реч против Тръмп, това няма да бъде парче червено месо, нещо, възторгващо тълпата. То ще бъде подобно на държавническо, но също така ще бъде вярно за него. Това ще е разказ на една история", каза Кийнън пред АФП.

Обама трябва да напусне Белия дом на 20 януари. Тогава официално в длъжност ще встъпи Тръмп.

По план след сдаването на властта от страна на Обама ще има почивка и автобиография. Той обаче може да се окаже отново въвлечен в политически свади, ако наследникът му въведе в действие регистър на мюсюлманите или депортира зрели хора, доведени в САЩ.

Много съратници на отиващия си лидер, които бяха планирали да се отдадат или на екзотични почивки или да си стегнат куфарите за набези в частния сектор, също преоценяват бъдещето си и обмислят завръщане в окопите на политическите битки. Фондация "Обама" вече се подготвя за нещо като политическа роля - насочване на идеалистични младежи към обществения живот.

След Джордж Вашингтон президентите винаги са отправяли прощално обръщение. Състоящото се от 7641 думи обръщение на Вашингтон, което все още се чете веднъж годишно в Сената по традиция, съдържа предупреждения за разцепление и намеса на чужди сили, които изглеждат странно далновидни.

Но авторът на речи Коди Кийнън почти не вижда шаблони:

"Джордж Буш-старши и Клинтън направиха техните обръщения от Белия дом, Джордж Буш-младши отиде в Уест Пойнт, където произнесе реч за външната политика. Всички те са напълно различни. Пътуването до Чикаго не е само заради носталгия", отбеляза Кийнън.